ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκλεισε η (τεχνική) συμφωνία με τους θεσμούς

Εικόνα του άρθρου Έκλεισε η (τεχνική) συμφωνία με τους θεσμούς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2017, 12:14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο επιτεύχθηκε χθες βράδυ μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης.

«Συμφωνήσαμε σε όλη τη θεματολογία και το περιεχόμενο της συμφωνίας θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα στο Eurogroup» ανέφερε ο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε οι εργαζόμενοι να έχουν προτεραιότητα στην αποζημίωση των πιστωτών σε περίπτωση χρεοκοπίας, λύσης και εκκαθάρισης μιας επιχείρησης. Το ποσό που θα εισπράττουν κατά προτεραιότητα από  τη ρευστοποίηση της πτωχευτικής περιουσίας θα προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό του κατώτατου μισθού (586 ευρώ) επί έναν συντελεστή 2,75 και για χρονικό διάστημα έξι μηνών. Έτσι, το ποσό που θα δικαιούται κατά προτεραιότητα ο κάθε εργαζόμενος θα φτάνει στα 9.669 ευρώ.


ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Συμφωνία υπήρξε και για τα νέα οικογενειακά επιδόματα με τον προϋπολογισμό να αυξάνεται  φέτος από 650 εκατ. ευρώ σε 910 εκατ. ευρώ. Σημαντικά αυξάνονται τα επιδόματα σε όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και μέχρι δύο παιδιά, ενώ καταργείται το επίδομα (έως 1.500 ευρώ το χρόνο) σε όσους τρίτεκνους ή πολύτεκνους έχουν από 34.000 ευρώ και πάνω οικογενειακό εισόδημα.

Το οικογενειακό επίδομα για το πρώτο παιδί διαμορφώνεται σε έως 70 ευρώ από 40 ευρώ που είναι το μέγιστο όριο σήμερα, οικογένεια με δύο παιδιά θα λαμβάνει 140 ευρώ τον μήνα, ενώ με τρία παιδιά θα λαμβάνει 280 ευρώ από 242 ευρώ σήμερα.

Περίπου 40 εκατ. θα διατεθούν για την ενίσχυση των σχολικών γευμάτων και 15 εκατ. Για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς δεδομένου ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν επιπλέον 400. Υπεύθυνος για την προνοιακή πολιτική και τα επιδόματα θα είναι ο ΟΓΑ ο οποίος μετονομάζεται σε Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back