Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Εκκίνηση διαδικασίας για την ένταξη Αλβανίας και πΓΔΜ στην ΕΕ

Εικόνα του άρθρου Εκκίνηση διαδικασίας για την ένταξη Αλβανίας και πΓΔΜ στην ΕΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/07/2018, 23:42
ΚΟΣΜΟΣ

Από σήμερα ξεκινά η διαδικασία ελέγχου ετοιμότητας της Αλβανίας και της πΓΔΜ για ένταξη των δύο χωρών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν εξήγησε ότι η εξέταση αυτή θα επιτρέψει στην πΓΔΜ και την Αλβανία να εξοικειωθούν με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά και την ΕΕ να διαπιστώσει κατά πόσο είναι έτοιμες να συμμορφωθούν με αυτούς, ιδίως στα κεφάλαια που αφορούν το κράτος δικαίου.

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις επεσήμανε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους βασικούς τομείς που προσδιορίσθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεχίσει να συνδράμει στη διαδικασία αυτή της χώρας που καλύπτει τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, τη μεταρρύθμιση των δομών ασφαλείας και πληροφοριών και τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. 

Ο Χαν συνεχάρη επίσης την πΓΔΜ για την πρόσκληση που έλαβε για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ μετά την επίλυση του ονοματολογικού με την Ελλάδα, που, όπως είπε, είναι «μια σημαντική συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη». 

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα για την έγκριση αυτής της συμφωνίας, κάλεσε τους πολίτες να «αδράξουν αυτήν την ευκαιρία», όπως είπε. «Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, πολίτες αυτού του υπερήφανου έθνους, να αποφασίσετε για το μέλλον της χώρας με ελεύθερο και κυρίαρχο τρόπο. Η πόρτα για την ΕΕ είναι ανοιχτή αλλά εσείς και μόνο εσείς θα αποφασίσετε αν θα αδράξετε αυτήν την ευκαιρία», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back