ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΚ: Υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας

Εικόνα του άρθρου ΕΚ: Υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2019, 19:47
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ της κατάργησης το 2021 της αλλαγής της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 410 ψήφους υπέρ (192 κατά) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αφήνει σε κάθε χώρα την επιλογή να παραμείνει στη χειμερινή ή στη θερινή ώρα.

Έτσι οι χώρες της ΕΕ που θα αποφασίσουν να διατηρήσουν την θερινή τους ώρα θα πρέπει να πραγματοποιήσουν την τελική τους αλλαγή την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου του 2021. 

Αυτές οι οποίες προτιμούν να διατηρήσουν την χειμερινή τους ώρα μπορούν να προσαρμόσουν οριστικά τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου του 2021, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε από τα μέλη του ΕΚ με 410 ψήφους υπέρ, έναντι 192 κατά και 51 αποχών.

Επίσης οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα «οι χώρες της ΕΕ και η Επιτροπή να συντονιστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η εφαρμογή της θερινής ώρας σε ορισμένες χώρες και της χειμερινής ώρας σε άλλες δεν θα διαταράξει τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς».

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώσει ότι οι προβλεπόμενες αλλαγές στο ζήτημα της ώρας θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν σημαντικά και μόνιμα την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, μπορεί να υποβάλει πρόταση αναβολής της ημερομηνίας εφαρμογής της οδηγίας κατά 12 μήνες κατ' ανώτατο όριο, αναφέρει το εγκριθέν κείμενο.


Η αρχική υιοθέτηση της ώρας

Η αλλαγή της ώρας, που είχε υιοθετηθεί αρχικά για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και ισχύει επίσης και σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες (στη Γαλλία από το 1976), προκαλεί έντονες αντιδράσεις εδώ και χρόνια, με τους επικριτές της να επικαλούνται επιστημονικές έρευνες που συνδέουν την αλλαγή της ώρας με ασθένειες του καρδιαγγειακού ή ανοσοποιητικού συστήματος, λόγω της διακοπής του βιολογικού κύκλου, και να υποστηρίζουν ότι δεν παρατηρείται πλέον οποιαδήποτε εξοικονόμηση ενέργειας.


Έρευνα

Απαντώντας σε πρωτοβουλίες πολιτών, τον Φεβρουάριο του 2018 το ΕΚ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την οδηγία σχετικά με τις ρυθμίσεις της θερινής ώρας και, εάν είναι απαραίτητο, να υποβάλει πρόταση για αναθεώρησή της.

Μετά την αξιολόγηση, η οποία έλαβε 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις, από τις οποίες το 84% ήταν υπέρ του τερματισμού των αλλαγών της ώρας, η Επιτροπή κατέθεσε την πρότασή της, στην οποία μετά την ψηφοφορία στο ΕΚ θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι υπουργοί της ΕΕ.

Επικριτές λένε πως στην έρευνα κυριάρχησαν οι Γερμανοί, που αποτελούσαν το 70% των συμμετεχόντων.


Σε ΗΠΑ και Ρωσία

Η αλλαγή της ώρας έχει αποτελέσει επίσης αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης και στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κάποιοι βουλευτές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να την καταργήσουν. Προς το παρόν, η Χαβάη και το μεγαλύτερο μέρος της Αριζόνα δεν ακολουθούν την πρακτική αυτή, η οποία εφαρμόζεται στις ΗΠΑ από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η Ρωσία αποφάσισε το 2011 να υιοθετήσει μόνιμα τη θερινή ώρα στην προσπάθεια να βελτιώσει την ευημερία των πολιτών της, αλλά το 2014 στράφηκε μόνιμα στη χειμερινή ώρα, έπειτα από δημόσιες διαμαρτυρίες.

Η πλειονότητα των χωρών εκτός Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής δεν μετακινούν τους δείκτες των ρολογιών τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back