Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΚ: Ενεργοποίηση άρθρου 7 για την Ουγγαρία

Εικόνα του άρθρου ΕΚ: Ενεργοποίηση άρθρου 7 για την Ουγγαρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/09/2018, 21:24
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν σήμερα με ψήφους 448 υπέρ,  197 κατά και 48 αποχές, να κινηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ κατά της Ουγγαρίας. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμφώνησε ότι υπάρχει, πράγματι, κίνδυνος παραβίασης των θεμελιωδών αξιών της Ένωσης από την Ουγγαρία και καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινήσουν τη διαδικασία που προβλέπει το Άρθρο 7, παράγραφος 1 της Συνθήκης της ΕΕ για την αντιμετώπιση απειλής κατά των ιδρυτικών αξιών της ΕΕ, οι οποίες περιλαμβάνουν τον σεβασμό στη δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Είναι η πρώτη φορά που το ΕΚ προτείνει την ενεργοποίηση του άρθρου 7 λόγω σοβαρής απειλής κατά του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτος μέλος. 

Η πρόταση απόφασης του Συμβουλίου θα σταλεί στα κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν,  με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ στην Ουγγαρία. Το Συμβούλιο θα πρέπει πρώτα να ακούσει τις απόψεις των ουγγρικών αρχών και το ΕΚ  θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του (διαδικασία έγκρισης). Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν επίσης να επιλέξουν να απευθύνουν συστάσεις προς την Ουγγαρία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε μεταγενέστερο στάδιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να κρίνει, ομόφωνα και με τη συναίνεση του ΕΚ, ότι υπάρχει στην Ουγγαρία κίνδυνος σοβαρής και επίμονης παραβίασης του κράτους δικαίου, της δημοκρατίας και των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Αυτό θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο της Ένωσης.

Από το 2010, οπότε ανέβηκε στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Βίκτορ Όρμπαν έχει ασκήσει πιέσεις σε δικαστήρια, μέσα ενημέρωσης και μη κυβερνητικές οργανώσεις ενώ αρνείται σθεναρά να ανοίξει τα σύνορά της χώρας στους αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένως εκφράσει τη δυσαρέσκειά της, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτό που οι επικριτές της κυβέρνησης Όρμπαν χαρακτηρίζουν αυξανόμενο απολυταρχισμό.

Φωτογραφία: ©European Union/Genevieve ENGEL


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back