Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Είστε έτοιμοι για τον χορό της βροχής;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2017, 23:55
ΑΠΟΨΕΙΣ

Το χιόνι τελικά μάς επισκέφθηκε για τα καλά, φέρνοντας μικρές χαρές και μεγάλη ταλαιπωρία. Τις δύο αυτές ημέρες, ο περίφημος μηχανισμός δοκιμάστηκε πολύ. Η Περιφέρεια Ηπείρου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στο να κρατήσει ανοιχτή την εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, αποφασισμένη να μη συμβεί ό,τι συνέβη πριν από λίγες μέρες στην εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου. Επιπλέον, συνέδραμε τους περιφερειακούς δήμους στον καθαρισμό του επαρχιακού δικτύου, όπου προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν (π.χ. χωρίς πρόσβαση οι Καλαρρύτες, κλειστός ο δρόμος Καρτέρι-Πέρδικα).

Και αν ο μηχανισμός της Περιφέρειας έχει κάποια εμπειρία στον αποχιονισμό –κάποτε ως Νομαρχία Ιωαννίνων δρούσε στην Κατάρα, ενώ και τους προηγούμενους χειμώνες επενέβαινε σε επαρχιακούς ορεινούς δρόμους-, δεν συμβαίνει το ίδιο με τον δήμο Ιωαννιτών.

Ο μηχανισμός του Δήμου αποδείχτηκε άπειρος και μικρότερος από αυτό που χρειαζόταν, εξάντλησε τις δυνάμεις του πολύ νωρίς ενώ φαίνεται ότι υπήρχε και πρόβλημα συντονισμού της «μάχης». Επιπλέον, αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά ότι οι εγγενείς αδυναμίες του «Καλλικράτη» δυσκολεύουν την αντιμετώπιση τέτοιων ζητημάτων.

Καταρχήν, λοιπόν, η χτεσινή συνεχής χιονόπτωση μέχρι το μεσημέρι δεν βοήθησε και πολύ στην αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων. Και στη συνέχεια, εκτός από κάποιους κεντρικούς δρόμους που ήταν βατοί, η υπόλοιπη πόλη αφέθηκε στην τύχη της. Εκ των πραγμάτων, πολλά τα παράπονα των πολιτών για την όλη κατάσταση. Αναμφίβολα, όσοι διαμαρτύρονται έχουν τα δίκιά τους. Οι υπερβολές όμως δεν έλειψαν από πολλούς, που απαιτούσαν επί της ουσίας να καθαριστούν διά μαγείας οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια και που ξεχνούσαν ότι το χιόνι επιβάλλει άλλους ρυθμούς έτσι κι αλλιώς.

Δεδομένων των συνθηκών, ένας  Δήμος σαν τον δήμο Ιωαννιτών δεν θα έβγαζε εις πέρας την αποστολή του αποχιονισμού. Μια πόλη σαν τα Γιάννενα που είναι συνηθισμένη να βλέπει χιόνι μόνο στο Μιτσικέλι, δεν θα μπορούσε να έχει έναν μηχανισμό αντιμετώπισης χιονιού σε μόνιμη βάση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποια πράγματα δεν θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Ο Δήμος δεν θα έπρεπε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι θα κερδίσει τη «μάχη» με το χιόνι και τον παγετό. Οι «μάχες» θα έπρεπε να δίνονται από όλους, γιατί μόνο έτσι κερδίζονται.

Και κάπως έτσι, όλοι σήμερα, μεταξύ σοβαρού και αστείου, περιμένουν πώς και πώς να βρέξει. Μόνο που η βροχή, σε συνδυασμό με το πολύ χιόνι που υπάρχει στους δρόμους, μπορεί να φέρει άλλου είδους προβλήματα…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back