dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χιόνι μας επισκέπτεται συχνότερα

Εικόνα του άρθρου Το χιόνι μας επισκέπτεται συχνότερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/01/2019, 21:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το χιόνι δεν είναι απλά ένας τρόπος για να εξασκηθεί κάθε οριακά γραφική περιγραφή που διαθέτει η ελληνική γλώσσα για το λευκό, ούτε μόνο μια αφορμή για να γίνει κριτική στους μηχανισμούς προστασίας και τη λειτουργία τους.

Είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αναγκαίο, που η απουσία του κατά περίπτωση και περιοχή, μπορεί και να μην είναι φυσική. Επίσης, είναι προβληματική η παρουσία του στην αστική καθημερινότητα, σύμφωνοι, αλλά μια «εκπαιδευμένη» ορεινή και βόρεια γενικά κοινωνία, μπορεί να μετριάσει κάπως τα προβλήματα.

Καταρχάς, είναι η δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια που χιονίζει μέσα στα Γιάννενα. Πριν ακριβώς δύο χρόνια, από τις 10 Ιανουαρίου και περίπου για μια βδομάδα, η πόλη έζησε το χιόνι σε πολύ πιο έντονο βαθμό από ό,τι φέτος.

Η όλη εμπειρία άφησε πίσω της ακόμα και εκθέσεις φωτογραφίας από μια πόλη που μάλλον είχε ξεχάσει που ακριβώς βρίσκεται και ότι οι ορεινές καιρικές συνθήκες, είναι κομμάτι του χειμώνα της. Πιο πριν, αντίστοιχη χιονόπτωση είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2012 και ακόμα πιο πίσω, τον ίδιο μήνα του 2008.

Φέτος, το χιόνι καθυστέρησε λίγο, σε σχέση με τις προβλέψεις. Για την ακρίβεια, ήρθε μια μέρα αργότερα, κράτησε όμως λιγότερο και ακόμα δεν έχει φανεί πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητα των Ιωαννίνων. Άλλωστε τα σχολεία δεν πρόλαβαν να ανοίξουν, για να δημιουργηθεί η πάγια αγωνία «αν θα πάμε σχολείο αύριο».

Κατά τα λοιπά και παρά τη λίγο πιο άμεση αντίδραση σε σχέση με πρόπερσι, τα κλασικά προβλήματα μιας πόλης που δεν έχει μάθει να ζει με το χιόνι, ήταν και πάλι υπαρκτά: χωρίς αστικά λεωφορεία (άρα χωρίς συγκοινωνίες), χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες, χωρίς την επιχειρησιακή δυνατότητα να είναι όλοι οι δρόμοι ανοιχτοί από την πρώτη στιγμή (κάτι που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο) και γενικώς, με μια μάλλον αμήχανη στάση μιας κοινωνίας που έχει να μάθει πολλά ακόμα.

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, οπότε και η πρόγνωση του καιρού προειδοποιεί και πάλι για χιονοπτώσεις, ιδού μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία:

-Για να χιονίσει, θα πρέπει η θερμοκρασία είναι 0 °C ή αρνητική σε όλα τα υψόμετρα έως και το έδαφος. Αντιθέτως, αν κατά την πτώση τους οι χιονονιφάδες συναντήσουν θερμότερα στρώματα αέρα, λιώνουν και πέφτουν στην επιφάνεια ως βροχή και αν η θερμοκρασία είναι οριακά θετική (συνήθως στους 2 με 3 °C) ως χιονόνερο. Υπό ορισμένες συνθήκες πάντως, μπορεί να υπάρξει χιονόπτωση και με επιφανειακή θερμοκρασία έως και 4 με 5 °C.

-Ιστορικά, ο χειμώνας του 1564 -65 ήταν για πολλά χρόνια ο μακρύτερος και βαρύτερος στην Ευρώπη, ο πρώτος στη «Μικρή εποχή των παγετώνων», όπως ονομάστηκε.

-Ο Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος, Φλαμανδός ζωγράφος, είναι γνωστός για έναν από τους πρώτους (αν όχι τον πρώτο) πίνακες χειμερινού τοπίου που τιτλοφορείται «Οι κυνηγοί και το χιόνι».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3