ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελική έρευνα για το Antonov

Εικόνα του άρθρου Εισαγγελική έρευνα για το Antonov
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/07/2022, 12:54
ΕΛΛΑΔΑ

Το ουκρανικό Antonov που κατέπεσε στην περιοχή των Αντιφιλίππων Καβάλας, με τραγικό αποτέλεσμα το θάνατο των οκτώ μελών του πληρώματος, μετέφερε 11,5 τόνους πολεμικού υλικού. Σύμφωνα με τις σερβικές αρχές, το αεροσκάφος μετέφερε το υλικό από τη Νις, στην Ντάχα του Μπαγκλαντές.

Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες ή φορτία στην περιοχή της συντριβής, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία χτες.

Με παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισιδώρου Ντογιάκου, ο εισαγγελέας εφετών Θράκης θα έχει την εποπτεία όλων των ερευνών και των ανακρίσεων, που θα διεξαχθούν σχετικά με τα αίτια πτώσης του αεροσκάφους Αντόνοφ το οποίο συνετρίβη στη Καβάλα και σκοτώθηκαν οι επιβαίνοντές του.

Στο μεταξύ, εντοπίστηκαν και ανασύρθηκαν και οι 8 σοροί του πληρώματος του αεροσκάφους Αντόνοφ, το οποίο κατέπεσε χθες στις 11 το βράδυ ανάμεσα στους οικισμούς Αντιφίλιπποι και Παλαιοχώρι στην Ελευθερούπολη Καβάλας. Τα 8 μέλη του πληρώματος που επέβαιναν στο αεροσκάφος ήταν ουκρανικής καταγωγής.

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης της επιχείρησης συμμετείχε ειδικευμένο προσωπικό του ελληνικού στρατού και 30 πυροσβέστες για δημιουργία οδών ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς σορών σε χώρο απολύμανσης. Στις έρευνες για τον εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών συνέδραμαν όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας καθώς και δυνάμεις της ΕΛΑΣ, της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΚΑΒ καθώς και το ελικόπτερο του ενιαίου συντονιστικού

Κατόπιν αιτήματος από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) διατίθεται όχημα από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη μεταφορά των σορών από τη περιοχή του δυστυχήματος.

Αυτό έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘA.

Όλες αυτές οι πρόνοιες έχουν δημιουργήσει μια λογική ανησυχία στην περιοχή.

H σερβική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι το φορτίο ήταν πλήρως αδειοδοτημένο και δεν είχε να κάνει με λαθρεμπόριο ή δεν προοριζόταν για τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Η εταιρία Valir Doo που κατασκευάζει το υλικό με το οποίο ήταν έμφορτο το αεροσκάφος, είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των κατασκευαστών αμυντικής βιομηχανίας της Σερβίας.

H δε ιδιοκτήτρια του αεροσκάφους Meridian LLC, της οποίας η ιστοσελίδα έχει πέσει από χτες, κάνει πτήσεις τσάρτερ σε όλο τον κόσμο και συνεργάζεται με το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ για την παράδοση «επειγόντων φορτίων».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back