ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Βαθιά η κρίση στην Ψυχιατρική Κλινική

Εικόνα του άρθρου Βαθιά η κρίση στην Ψυχιατρική Κλινική
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/10/2022, 23:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κρίση στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων δεν είναι απλή. Είναι σαφές πια ότι το μόνο «αγκάθι» δεν ήταν η ίδρυση (και 2ης) Μονάδας Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση σε σύμπραξη με την Εταιρεία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας Ηπείρου (ΕΠΡΟΨΥΗ).

Ο διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής, καθηγητής Θωμάς Υφαντής έχει δεχθεί έντονη κριτική από εργαζόμενους και φορείς όχι μόνο για την υπόθεση της σύμπραξης με την ΕΠΡΟΨΥΗ αλλά και για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Διαβάστε: ΕΙΝΗ: Κακό το κλίμα στην Ψυχιατρική Κλινική

Μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα, υπήρξαν διάφορες ανακοινώσεις από όλες τις πλευρές (ακόμα και από πολιτικά κόμματα). Για πρώτη φορά, ωστόσο, υπάρχει ανακοίνωση (σημερινή) από εργαζόμενους που υποστηρίζουν τον κ. Υφαντή και επιβραβεύουν το έργο του. Επαναλαμβάνεται ότι ο κ. Υφαντής είναι διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής και των δομών της, και μια από τις βασικές του αποστολές, όπως κάθε διευθυντή, είναι η εξεύρεση του καλύτερου δυνατού τρόπου για να μη δυναμιτίζεται η κατάσταση και να μη δημιουργούνται «στρατόπεδα» εργαζόμενων. Κάτι που δεν αποφεύχθηκε, όπως φαίνεται.

Με την επιστολή τους αυτή, 26 εργαζόμενοι –πανεπιστημιακοί καθηγητές και εργαζόμενοι σε δομές, όπως είναι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας- υποστηρίζουν ότι «παρά τα χρόνια υπαρκτά προβλήματα (π.χ. ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό), η λειτουργία των πανεπιστημιακών ψυχιατρικών δομών, με δυσκολίες και καθυστερήσεις, αναβαθμίζεται όλο και περισσότερο. Σε αυτή την προσπάθεια ο Διευθυντής, Καθηγητής κ. Θωμάς Υφαντής είναι άοκνος πρωταγωνιστής και τον στηρίζουμε στο αξιολογότατο έργο του, το οποίο έχει επιτελέσει είτε ως διευθυντής είτε από άλλες θέσεις ή ρόλους, με την πολύτιμη συνεργασία όλων των συναδέλφων της διεπιστημονικής ομάδας».

Εκφράζουν δε την ελπίδα του ότι θα ξεπεραστούν «οι όποιες διαφορές με τις θέσεις άλλων συναδέλφων». Μεταξύ των υπογραφόντων, είναι ο επίκουρος καθηγητής Χρήστος Μαντάς, ο επικουρικός ψυχίατρος Βασίλης Καφετζόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής Πέτρος Πετρίκης και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Πέτρος Σκαπινάκης.

Η σημερινή παρέμβαση των 26 εργαζόμενων υπέρ του κ. Υφαντή έρχεται δύο μέρες πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με θέμα τα της λειτουργίας της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Υπάρχει και άλλη μια σημαντική συγκυρία: Χτες, το υπουργείο Υγείας ανάρτησε στη «Διαύγεια» τα πρακτικά αξιολόγησης των προτάσεων από τους φορείς ψυχικής υγείας για τις Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση οι οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., με την ΕΠΡΟΨΥΗ να «περνάει».

Η χρηματοδότηση για τη Μονάδα ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων να παραχωρεί χώρο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας για την ανάπτυξη της μονάδας (για 10 χρόνια). Όσο για την επιστημονική ευθύνη της μονάδας θα έχει ο διευθυντής κ. Υφαντής ο οποίος είναι και μέλος της ΕΠΡΟΨΥΗ.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2007 υπάρχει Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση εντός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η οποία υπολειτουργεί τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Υφαντής έχει υποστηρίξει ότι οι δύο μονάδες (η υπάρχουσα και η νέα της ΕΠΡΟΨΥΗ), «θα είναι τύποις δύο μονάδες, ουσιαστικά όμως ένα σώμα» (διαβάστε εδώ). 


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back