ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Είναι «επιστημονική φαντασία» το τρένο στο διάστημα;

Εικόνα του άρθρου Είναι «επιστημονική φαντασία» το τρένο στο διάστημα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/05/2024, 18:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το σχέδιο της NASA για την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής στο φεγγάρι αποτελεί μέρος του προγράμματος Innovative Advanced Concepts της υπηρεσίας, το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη σχεδίων «επιστημονικής φαντασίας» για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος.

Το έργο, με την ονομασία «Flexible Levitation on a Track» (FLOAT), μεταφέρθηκε στη δεύτερη φάση του προγράμματος Innovative Advanced Concepts (NIAC) της NASA , το οποίο έχει ως στόχο την ανάπτυξη έργων που μοιάζουν με «επιστημονική φαντασία» για τη μελλοντική εξερεύνηση του διαστήματος.

Το έργο FLOAT θα μπορούσε να οδηγήσει στη μεταφορά υλικών στην επιφάνεια της σελήνης ήδη από τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με την υπηρεσία.

«Θέλουμε να κατασκευάσουμε το πρώτο σεληνιακό σιδηροδρομικό σύστημα, το οποίο θα παρέχει αξιόπιστη, αυτόνομη και αποτελεσματική μεταφορά ωφέλιμου φορτίου στη Σελήνη», έγραψε ο επικεφαλής του έργου Ethan Schaler, μηχανικός ρομποτικής στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, σε ανάρτηση στο blog της NASA. 

«Ένα ανθεκτικό, μακράς διάρκειας ρομποτικό σύστημα μεταφοράς θα είναι ζωτικής σημασίας για τις καθημερινές λειτουργίες μιας βιώσιμης σεληνιακής βάσης στη δεκαετία του 2030».

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της NASA, το FLOAT θα αποτελείται από μαγνητικά ρομπότ που θα αιωρούνται πάνω σε μια τροχιά από φιλμ τριών στρωμάτων για να μειωθεί η τριβή από τη σκόνη στη σεληνιακή επιφάνεια. 

Στα ρομπότ αυτά θα τοποθετηθούν καροτσάκια που θα κινούνται με ταχύτητα περίπου 1,61 km/h. Θα μπορούν να μεταφέρουν περίπου 100 τόνους υλικού την ημέρα από και προς τη μελλοντική σεληνιακή βάση της NASA.

Φωτογραφία: Καλλιτεχνική απεικόνιση του σεληνιακού σιδηροδρόμου/Ethan Schaler/NASA

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3