ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Σχεδιάζει να χτίσει σπίτια στο φεγγάρι

Εικόνα του άρθρου NASA: Σχεδιάζει να χτίσει σπίτια στο φεγγάρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2023, 22:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η NASA σχεδιάζει να χτίσει σπίτια στο φεγγάρι μέχρι το 2040, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που που μίλησε με αρκετούς επιστήμονες της διαστημικής υπηρεσίας σχετικά με τις εργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. «Βρισκόμαστε σε μια κομβική στιγμή, και κατά κάποιο τρόπο μοιάζει με ονειρική ακολουθία», δήλωσε στους Times η Νίκι Βερκχάιζερ, διευθύντρια τεχνολογικής ωρίμανσης της NASA. «Κατά άλλους τρόπους, μοιάζει σαν να ήταν αναπόφευκτο ότι θα φτάναμε εδώ».

Ορισμένοι στην επιστημονική κοινότητα λένε ότι το χρονοδιάγραμμα της NASA είναι υπερβολικά φιλόδοξο, ιδιαίτερα πριν από μια αποδεδειγμένη επιτυχία με μια νέα σεληνιακή προσεδάφιση. Όμως επτά επιστήμονες της NASA που ερωτήθηκαν από τους Times δήλωσαν όλοι ότι ο στόχος του 2040 για τις σεληνιακές κατασκευές είναι εφικτός αν η υπηρεσία συνεχίσει να πετυχαίνει τα σημεία αναφοράς της.

Η NASA συνεργάστηκε με την ICON, μια εταιρεία κατασκευαστικής τεχνολογίας με έδρα το Όστιν του Τέξας, για να επιτύχει τον στόχο της για το 2040. Η ICON έλαβε για πρώτη φορά χρηματοδότηση από τη NASA το 2020, και το 2022 ανακοίνωσε επιπλέον 60 εκατομμύρια δολάρια για ένα διαστημικό σύστημα κατασκευών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πέρα από τη γη για την εκτύπωση των πάντων, από βάσεις προσγείωσης πυραύλων μέχρι κατοικίες, όλα με σκυρόδεμα που αναμιγνύεται επιτόπου.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα εκτοξεύσει έναν τρισδιάστατο εκτυπωτή στο φεγγάρι και στη συνέχεια θα κατασκευάσει δομές, στρώμα προς στρώμα, από ένα εξειδικευμένο σεληνιακό σκυρόδεμα που δημιουργείται από τα θραύσματα πετρωμάτων, τα θραύσματα ορυκτών και τη σκόνη που βρίσκεται στο ανώτερο στρώμα της επιφάνειας του φεγγαριού.

Η χρήση των σεληνιακών υλικών, σύμφωνα με τη θεωρία, θα καταστήσει τις κατασκευές λιγότερο ευάλωτες στην αιχμηρή, τοξική σκόνη που στροβιλίζεται στην επιφάνεια του φεγγαριού.

Ωστόσο, η πρόκληση δεν είναι τόσο θέμα υλικών όσο θέμα φυσικής. Ο εκτυπωτής της ICON θα δοκιμαστεί στο Marshall Space Flight Center της NASA τον ερχόμενο Φεβρουάριο για να διαπιστωθεί πώς αντιμετωπίζει τις συνθήκες κενού και τα επίπεδα ακτινοβολίας του διαστήματος. Ακόμα και αν τα πάει καλά, δεν θα μπορέσει να πάει στο φεγγάρι μέχρι να κατασκευαστεί εκεί μια εξέδρα προσγείωσης.

Πέρα από τα ίδια τα σπίτια, η NASA συνεργάζεται με πανεπιστήμια και ιδιωτικές εταιρείες για άλλα οικιακά αντικείμενα, από πόρτες μέχρι πλακάκια και έπιπλα. Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πώς (ή αν) σχεδιάζουν να χειριστούν την ατμόσφαιρα.

Πριν από όλα αυτά, η NASA πρέπει να στείλει με επιτυχία αστροναύτες πίσω στο φεγγάρι. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η αποστολή Artemis 2 θα στείλει αστροναύτες σε σεληνιακή τροχιά το 2024. Είτε το 2025 είτε το 2026, η αποστολή Artemis 3 θα προσεδαφιστεί στο σεληνιακό Νότιο Πόλο, με τη βοήθεια του Starship της SpaceX, επιστρέφοντας ανθρώπους στην επιφάνεια.

Φωτογραφία: ICON

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back