ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι ακριβό το νερό στα Γιάννενα;

Εικόνα του άρθρου Είναι ακριβό το νερό στα Γιάννενα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2020, 19:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Είναι ακριβό το νερό στα Γιάννενα; Σε γενικές γραμμές, είναι. Είναι ακριβότερο από άλλες πόλεις, μεγαλύτερες ή ακόμα είναι το ίδιο ακριβό, αλλά με τις υποδομές να είναι πολύ μεγαλύτερες αλλού, να υποστηρίζεται πολύ περισσότερος πληθυσμός κ.λπ. Είναι πάντως και φθηνότερο από άλλες πόλεις, μεγαλύτερες από τα Γιάννενα. Πάντα, σε αυτό το σημείο πρέπει να συνυπολογίζονται οι υποδομές (βιολογικός, αποχέτευση κ.λπ.), γιατί αλλιώς η απλή σύγκριση τιμών, δεν είναι κάτι παραπάνω από μισή αλήθεια και λαϊκισμός. 

Ωστόσο, είναι πραγματικά παράξενο μια πόλη όπως η Λάρισα να κοστολογεί το κυβικό μέχρι τα 50 πρώτα με 0,58 ευρώ (δηλαδή 29 ευρώ συνολικά) και τα Γιάννενα, για 50 κυβικά οικιακής κατανάλωσης να κοστολογούν συνολικά 53,12 μόνο την κατανάλωση νερού.

Είναι άδικη η τιμολόγηση του νερού στα Γιάννενα; 

Είναι, καθώς από ένα σημείο και πάνω, το κόστος είναι ενιαίο για όλους, είτε καταναλώνουν πολύ, είτε λίγο. Αντίθετα με άλλες ΔΕΥΑ που έχουν τέσσερις και περισσότερες κλίμακες, η ΔΕΥΑΙ έχει δύο και μόλις ξεπεραστούν τα 28 κυβικά ανά περίοδο χρέωσης, το κόστος ανεβαίνει πάρα πολύ. Το όριο των 28 κυβικών, πάνω από το οποίο κάθε επιπλέον κυβικό κοστίζει 1,67 ευρώ, ξεπερνιέται πολύ εύκολα από μια τετραμελή οικογένεια. Φυσικά, οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν χρήση των εκπτώσεων που παρέχονται πλέον.

Και όμως, δεν είναι αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά προβλήματα του τιμολογίου της ΔΕΥΑΙ. 

Σε αντίθεση με σχεδόν όλες τις άλλες επιχειρήσεις ύδρευσης στην Ελλάδα, στη ΔΕΥΑΙ είναι πρακτικά αδύνατο να έχει ο καταναλωτής πρόσβαση, σε πραγματικό χρόνο, στο τιμολόγιο. Δεν υπάρχει πουθενά στη σελίδα, δεν υπάρχει πουθενά στο διαδίκτυο, δεν υπάρχει σε καμία προσβάσιμη τέλος πάντων πηγή, τη στιγμή που όλες οι υπόλοιπες εταιρίες ύδρευσης, έχουν αναρτημένα τα τιμολόγιά τους στις σελίδες τους.

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με τις συχνές διακοπές, οι περισσότερες απροειδοποίητες, αλλά και τη διαχρονική δημόσια συζήτηση που δημιουργεί «σκιές» για όλα σχεδόν τα σημεία της λειτουργίας της, έχει απονομιμοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρηση, στη συνείδηση των πολιτών. Η ΔΕΥΑΙ συζητιέται πολύ, ειδικά από την πρώτη δεκαετία του 2000, για «περίεργες» μισθοδοσίες συνεργατών δημοτικών αρχών, μεγάλα δάνεια, τεχνάσματα στους λογαριασμούς που επιβάρυναν τους πολίτες, κακή λειτουργία του βιολογικού, ανοχή σε μεγαλοοφειλέτες, κ.α.

Πέρυσι, η ΔΕΥΑΙ κατέγραψε 18 συνολικά διακοπές νερού σε όλη την έκταση ευθύνης της, οι περισσότερες από αυτές οφειλόμενες σε βλάβες. 

Η νέα διοίκησή της, η οποία έφτιαξε ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτικού της προφίλ πάνω στα ακριβά τιμολόγια και τα προβλήματα των υποδομών, έλεγε μόλις στις 31 Μαΐου του 2018 ότι «σε μια πόλη 120.000 κατοίκων, μια διακοπή νερού για δύο μέρες δεν είναι καθόλου μικρό πρόβλημα». Πριν από λίγες μέρες ήρθε αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα, στο κέντρο της πόλης, χωρίς να μπορέσει, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, να μειώσει το χρόνο της ταλαιπωρίας. Επίσης, τότε διερωτώνταν:  «Στην πιο βροχερή πόλη της χώρας, πότε επιτέλους θα γίνει εκείνη η πολυθρύλητη μείωση των τιμολογίων του νερού;».

Μια καλή πρώτη κίνηση θα ήταν να αναρτηθούν επιτέλους τα τιμολόγια…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Στις κακές υπηρεσίες να προσθέσω και την προβληματική καταμέτρηση της κατανάλωσης νερού. Αν βρουν κλειστό το σπίτι γράφουν .. οτι υποθέτουν! Πολυ συχνά κάνουν λάθη στην ανάγνωση των ενδείξεων. Και μετά ο πολίτης τρέχει να βρει το δίκιο του ..
Κώστας Σολωμός
Γιατί δεν έγραψες τίποτα για τις δεξαμενές που ποτέ δεν παραδόθηκαν και έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και είναι πληρωμένες από τα δικά μας λεφτά; Όλο το αποφεύγεις Γιώργο και δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back