Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη… διαδικτυακά

Εικόνα του άρθρου Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη… διαδικτυακά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2023, 16:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Aπό τις 22 Δεκεμβρίου βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων και Γρεβενών.

Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη αφορά και τις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη Παμβώτιδα. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις έχουν σημειωθεί, χωρίς κάποια επιστημονική τεκμηρίωση.

Το ζήτημα είναι ότι η εν λόγω μελέτη είναι πολύ περίπλοκη και ιδιαίτερα εκτενής με την ουσία της δημόσιας (ηλεκτρονικής) διαβούλευσης να χάνεται. Κάτι που γνωρίζει αναμφίβολα και η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος έχει εξαγγείλει ήδη παράταση της διαβούλευσης, ώστε να γίνει εφικτή η συμμετοχή όλων.

Βέβαια και πάλι η διαδικασία δεν είναι εύκολη. Προς το παρόν, η μόνη κίνηση που γίνεται, είναι μια ημερίδα επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης, η οποία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί. Την ημερίδα διοργανώνουν οι ανάδοχοι της μελέτης (ADENS AE και Δ. Αργυρόπουλος και συνεργάτες ΟΕ) –προφανώς εν γνώσει του υπουργείου.

Η ημερίδα αυτή όμως θα είναι διαδικτυακή. Είναι προφανές ότι μια τέτοια ημερίδα δεν βοηθάει και πολύ. Αφενός μεν κρίσιμο ζήτημα της παρουσίασης είναι οι χάρτες και ο μεγάλος όγκος των δεδομένων και αφετέρου η έκταση που αφορά η μελέτη, είναι τεράστια. Μόνο για την περιοχή του ευαίσθητου οικοσυστήματος της Παμβώτιδας, χρειάζεται αρκετός χρόνος, συνοδεία και των απαραίτητων ερωταπαντήσεων.

Η διαβούλευση για να γίνει ουσιαστική, θα πρέπει να γίνει με φυσική παρουσία και στις κατά τόπους περιοχές. Μια διαδικτυακή ημερίδα μόνο κατ’ επίφαση μπορεί να χαρακτηριστεί ενημερωτική διαδικασία.

Όπως και να’ χει, όσοι θέλουν να την παρακολουθήσουν, συμπλήρωση φόρμας εγγραφής εδώ.

Η παρακολούθηση της διαβούλευσης είναι δυνατή μέσω ζωντανής αναμετάδοσης στο Facebook και το YouTube.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back