Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Έφυγε μια… Ήπειρος στο εξωτερικό

Εικόνα του άρθρου Έφυγε μια… Ήπειρος στο εξωτερικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/12/2016, 10:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το φαινόμενο που πήρε τον άτυχο τίτλο «διαρροή εγκεφάλων» (έχουμε μια μανία να μεταφράζουμε αυτολεξεί τους αγγλικούς όρους) στην Ελλάδα, είναι πλέον ένα κανονικό μεταναστευτικό ρεύμα. Οι πτυχιούχοι και μεταπτυχιούχοι φεύγουν μαζικά, γιατί στην Ελλάδα των μνημονίων δεν υπάρχει δουλειά, όταν υπάρχει, ο μισθός είτε καθυστερείται είτε είναι αναξιοπρεπής και μισθός φτώχιας, γιατί επίσης εάν επιλέξουν να μείνουν στον ακαδημαϊκό χώρο, συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από το μόνιμο καθηγητικό προσωπικό. Αυτό το τελευταίο φαινόμενο είναι προμνημονιακό (να μην τα ρίχνουμε όλα εκεί) και ότι οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί στα ελληνικά πανεπιστήμια εργάζονταν εδώ και μια δεκαετία περίπου αντί πινακίου φακής και με το ιδεολόγημα «εδώ είστε επιστήμονες, όχι εργαζόμενοι», είναι κοινό μυστικό.

Εντυπωσιακά είναι τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία κατατέθηκαν πρόσφατα στη Βουλή. Η καταγεγραμμένη μετανάστευση των τελευταίων έξι ετών είναι μια… Ήπειρος: μέσα σε έξι χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έχουν μεταναστεύσει 332.572 άνθρωποι, οι οποίοι, οι περισσότεροι εξ αυτών, είναι πτυχιούχοι. Το υπουργείο επικαλείται μικτά στοιχεία, καθώς οι πηγές του δεν καταγράφουν πάντα το λόγο της μετανάστευσης ή το επίπεδο μόρφωσης. Στην Αυστραλία όμως, όπου μεταναστεύουν περί τους 9.000 Έλληνες ανά έτος, είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις για σπουδαστική βίζα, η οποία θα καταργηθεί από του χρόνου με τη διμερή συμφωνία Ελλάδας-Αυστραλίας. Πλειοψηφία είναι επίσης οι πτυχιούχοι που πάνε στο Κουβέιτ, ενώ στη Γαλλία έχει καταγραφεί αύξηση αιτημάτων μετάφρασης ελληνικών πτυχίων.

Τα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή, είναι εντυπωσιακά, είναι όμως και ενδεικτικά του φαινομένου. Επίσης, είναι προσωρινά, καθώς, όπως τονίζει το υπουργείο, δεν σημαίνει ότι όλοι οι Έλληνες που μετεγκαθίστανται σε χώρες της Ε.Ε. έρχονται σε επαφή με τις ελληνικές προξενικές αρχές. Εννοείται επίσης, ότι αυτή την εξαετία της κρίσης, δεν μετανάστευσαν μόνο πτυχιούχοι και επιστήμονες, όπως επίσης και ότι στα στοιχεία, δεν περιλαμβάνονται οι φοιτητές.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back