Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 14-04-2019, 13:07
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τη ζωή των κτηνοτρόφων πιο εύκολη επιχειρεί να κάνει μια ομάδα νέων παιδιών. Πρόκειται για τον Παναγιώτη (Φοιτητής Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών ΕΚΠΑ), την Ελένη (Φοιτήτρια Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ) και την Μαρία Μαντά (Φοιτήτρια Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ), τρία αδέλφια που αποτελούν την ομάδα Mcubed, η οποία κέρδισε την πρώτη θέση στον 1ο Μαραθώνιο Καινοτομίας «Crowdhackathon #Agrifood», που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά από έρευνα μεγάλου διαστήματος η ομάδα κατάφερε να αναπτύξει ένα κολάρο, το οποίο επάνω του θα φέρει διάφορους αισθητήρες. Μεταξύ άλλων αυτό εξοπλίζεται με GPS καθώς και με αισθητήρες οξυγόνου, παλμών και με θερμόμετρο, ενώ μπορούν να προστεθούν και άλλοι, αναλόγως τις ανάγκες χρήσης του. 

Όπως επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρία Μαντά, μέσω του κολάρου οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να «συλλέγουν τα ζωτικά στοιχεία του ζώου κ.α. σε πραγματικό χρόνο. Και όλα αυτά τα στοιχεία θα προβάλλονται σε ένα σάιτ όπου μπορεί να μπαίνει ο κτηνοτρόφος και να ενημερώνεται».

Το «έξυπνο» αυτό κολάρο τοποθετείται στον αστράγαλο του ζώου, εάν έχει μόνο GPS ή στον λαιμό του εάν αν περιλαμβάνει και άλλους αισθητήρες.

Σύμφωνα με την κα Μαντά, μέσω του σάιτ, όπου ο κάθε κτηνοτρόφος θα έχει έναν μοναδικό λογαριασμό, θα μπορεί να μπαίνει και να βλέπει όλα τα στοιχεία για το κοπάδι του, όπως πού βρίσκεται το κάθε ζώο ξεχωριστά, και μάλιστα πάνω σε χάρτη. Επίσης θα μπορεί να λαμβάνει στοιχεία για την υγεία όλων τον ατόμων, εάν υπάρχει κάποιο και αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας κλπ.

Μάλιστα, εάν το κολάρο εφαρμοστεί σε βοοειδή, ο ιδιοκτήτης τους θα μπορεί να ξέρει πόσες ώρες κοιμάται το άτομο και έτσι θα μπορεί να υπολογίσει, κατά προσέγγιση, πόσο θα είναι και το γάλα που θα παραχθεί ανά ζώο.

Παράλληλα, θα δώσει «λύση» και σε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίσει ο κλάδος, αυτό της κλοπής των ζώων. Το κολάρο, όπως λέει η κα Μαντά, είναι εφοδιασμένο με αντικλεπτικό, το οποίο είναι δύσκολο να κοπεί. Όμως αν αυτό γίνει, τότε το κολάρο στέλνει ειδοποίηση απευθείας στον ιδιοκτήτη, ενώ παράλληλα τίθεται σε λειτουργία μια υποτυπώδης σειρήνα. 

Το όλο πρότζεκτ έφεραν εις πέρας τα τρία αδέλφια, χωρίς να έχουν κάποια εξωτερική βοήθεια. Ο Παναγιώτης είναι φοιτητής Πληροφορικής και ασχολείται με τα ηλεκτρονικά, έχοντας έτσι όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το έργο.


Εφαρμογή και στα αδέσποτα

«Η ιδέα του κολάρου αρχικά ξεκίνησε για τη διαχείριση των αδέσποτων» τονίζει η κα Μαντά, καθώς με την εφαρμογή του οι αρμόδιες αρχές θα μπορούσαν να γνωρίζουν, σε πραγματικό χρόνο, την υγεία των ζώων, τον πραγματικό τους αριθμό. Παράλληλα θα παρέχονται πληροφορίες για τον πληθυσμό των αδέσποτων, όπως αν είναι επιθετικά, αν είναι στειρωμένα/αστείρωτα κ.λπ.

Έτσι, θα δίνεται στους δήμους η δυνατότητα να λαμβάνει τις κατάλληλες αποφάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. 

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa