Λυκ πίσω

«Εφιαλτική η οικονομική κατάσταση» λόγω ενέργειας

Εικόνα του άρθρου «Εφιαλτική η οικονομική κατάσταση» λόγω ενέργειας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2022, 22:57

Στην πρώτη, μετά από πολύ καιρό, δια ζώσης συνεδρίαση του Δήμου Ιωαννιτών, στο Πνευματικό Κέντρο, ένα από βασικά θέματα ήταν η καλπάζουσα ενεργειακή ακρίβεια, η οποία τρομάζει πλέον τους Δήμους.

Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ είπε μεταξύ άλλων ότι «το ενεργειακό κόστος έχει πολλαπλασιαστεί και για πολλούς δήμους η οικονομική κατάσταση γίνεται εφιαλτική».

Πρόσθεσε ότι «πέρα από τους πόρους δόθηκαν υπήρξε η δέσμευση ότι θα υπάρξει ενίσχυση και στη διάρκεια του έτους». Υπενθυμίζεται ότι οι ΔΕΥΑ ζητάνε επιτακτικά ενίσχυση, καθώς το ενεργειακό του κόστος είναι πολλαπλάσιο, η κυβέρνηση υπόσχεται, αλλά δεν έχει μέχρι στιγμής τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Ελισάφ, μετά το Πάσχα θα υπάρξει και νέα συνάντηση «προκειμένου να είναι πλήρως καταγεγραμμένες οι πραγματικές ανάγκες των Δήμων». Εντύπωση προκαλεί αυτή η δήλωση, καθώς οι ενεργειακές τουλάχιστον ανάγκες και τα κόστη τους είναι ανελαστικά και οι δαπάνες προβλέπονται στους προϋπολογισμούς. Ήδη, η δημοτική αρχή έχει δεχθεί κριτική για τον τρόπο που έχει χειριστεί μέχρι στιγμής, στον προϋπολογισμό, το συγκεκριμένο θέμα.

Ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θωμάς Μπέγκας κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι την ώρα της πίεσης στα ενεργειακά, «η δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει στο ελάχιστο το ολοκληρωμένο και εγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης βιώσιμης ενέργειας που παρέλαβε» και αντίθετα, «με τα λάθη, την ανικανότητα και τις παραλείψεις της, επιβαρύνει τις τσέπες των συμπολιτών μας αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη».

Μίλησε επίσης για «εμμονή της δημοτικής αρχής να ακυρώσει το διαγωνισμό για την αντικατάσταση των λαμπτήρων με νέους τεχνολογίας led» που «στερεί από τον Δήμο μια σημαντική οικονομική ελάφρυνση».

Επίσης, διερωτήθηκε «σε ποια φάση βρίσκεται ο νέος διαγωνισμός για τα led» και αν η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΙ θα παραμείνει ίδια ή θα πάρει αύξηση εξαιτίας του ενεργειακού κόστους.

Ο κ. Ελισάφ πρόσθεσε ακόμα ότι η αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και της ενέργειας έχει συνέπειες στα έργα που εκτελούνται, καθώς και ότι «η συνέχιση των έργων είναι επισφαλής και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται λύση».

Επίσης έκανε γνωστό ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα βρεθεί στα Γιάννενα κλιμάκιο της ΔΕΔΑ η οποία θα παρουσιάσει το έργο ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου και παράλληλα θα γίνει συντονισμός με τις υπηρεσίες του Δήμου για να προχωρήσουν οι εργασίες για την ανάπτυξη του δικτύου, με το σχετικό σκάψιμο της πόλης...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back