ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΔΕΗ μας κόβει το νερό: μια απίθανη ιστορία στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Η ΔΕΗ μας κόβει το νερό: μια απίθανη ιστορία στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2016, 21:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Διευκρινίσεις για το χρέος προς τη ΔΕΗ δίνει η δημοτική αρχή με ανακοίνωσή της, στην οποία είναι αρκετά… εκνευρισμένη με την εξέλιξη. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΗ ζητάει μέχρι αύριο 8 εκατ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΙ και τον ΣΥΔΛΙ, αλλιώς θα προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος, άρα και νερού.

Ο δήμος λέει εν συντομία, ότι το έγγραφο με το οποίο ειδοποιήθηκε χτες, είναι πανομοιότυπο με τα έγγραφα που πήραν σχεδόν όλες οι ΔΕΥΑ της χώρας από τη ΔΕΗ, κάτι που αληθεύει. Η ΔΕΗ σε μια μάλλον άκομψη κίνηση, έστειλε την ίδια επιστολή αλλάζοντας μόνο το ποσό της οφειλής…

Ως εκ τούτου, ο δήμος αρνείται ότι ισχύουν όσα αναφέρει η επιστολή, όπως για παράδειγμα ότι η ΔΕΗ εξάντλησε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης». Όντως, ο δήμος έκανε πέρυσι μια άτυπη συμφωνία, να πληρώνει κάθε οργανισμός το λογαριασμό του συν 25.000 ευρώ, ώστε να απομειώνεται το χρέος. Αυτό συμφωνήθηκε με το διοικητή της ΔΕΗ στην Αθήνα.

Προφανώς, η ΔΕΗ δεν δέχεται τώρα αυτή τη συμφωνία και προχωρεί στη «μονομερή καταγγελία» της, παρότι ΣΥΔΛΙ και ΔΕΥΑΙ την εξυπηρετούσαν κανονικά.

Το εντυπωσιακό όμως, είναι το εξής: ότι πριν από έξι ακριβώς χρόνια, το χρέος το οποίο ζητούσε η ΔΕΗ από τη ΔΕΥΑΙ και τον (τότε) ΣΥΔΚΛΙ, ήταν περίπου 1,1 εκατ. ευρώ. Με μια ίδια σχεδόν επιστολή, απειλούσε ότι αν δεν εξοφληθεί το μισό ποσό άμεσα και δεν διακανονιστεί το υπόλοιπο, θα έκοβε το ρεύμα στα αντλιοστάσια κάθε μέρα, από τη 1 μέχρι τις 8.

Σήμερα όμως, το χρέος το οποίο ζητάει η ΔΕΗ να εξοφληθεί, έχει σχεδόν οκταπλασιαστεί: ΔΕΥΑΙ και ΣΥΔΛΙ οφείλουν περίπου 8 εκατ. ευρώ. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το χρέος κάπως δημιουργήθηκε, μέχρι να το διακανονίσει ο δήμος, με δική του πρωτοβουλία όπως αναφέρει.

Στην ανακοίνωση, ο δήμος αναφέρει ότι το χρέος «κληρονομήθηκε» από το παρελθόν, ενώ την ίδια ώρα έχει λαμβάνειν πάνω από 2 εκατ. ευρώ από οργανισμούς όπως οι δικαστικές φυλακές, τα νοσοκομεία, το πανεπιστήμιο κ.α « Η ΔΕΥΑΙ ουδέποτε έχει εκβιάσει με διακοπή της υδροδότησης αυτούς τους οργανισμούς και δη αιφνιδιαστικά, αλλά πάντα επιχειρείται η εξεύρεση  λύσης αντιλαμβανόμενη τον κοινωνικό της ρόλο» τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Η δημοτική αρχή είναι σε συνεννόηση με την ένωση ΔΕΥΑ για να υπάρξει κοινή στάση, ενώ ταυτόχρονα ζητάει συνάντηση με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Τέλος, υπενθυμίζει ότι οι ΔΕΥΑ πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα 20% ακριβότερα από κάθε ιδιωτικό εργοστάσιο, αφού δεν ισχύει το βιομηχανικό τιμολόγιο. «Έτσι διαχρονικό αίτημα της Ένωσης ΔΕΥΑ είναι αφενός να αρθεί αυτή η αδικία και αφετέρου να διαγραφεί ένα μέρος των παλιών οφειλών προς τη ΔΕΗ». Η κυβέρνηση είχε συμπεριλάβει στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο τη διάταξη, αλλά το νομοσχέδιο αποσύρεται και είναι άγνωστο αν θα επανέλθει από τη νέαηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών.

Έτσι και αλλιώς πάντως, αυτή την περίοδο οι διαγραφές χρεών στη μνημονιακή Ελλάδα, είναι αρκετά έως πολύ απίθανες…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back