ΚΟΣΜΟΣ

Πορτογαλία: Η συνωνυμία τού στοίχισε την πρωθυπουργία

Εικόνα του άρθρου Πορτογαλία: Η συνωνυμία τού στοίχισε την πρωθυπουργία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2023, 20:32
ΚΟΣΜΟΣ

Η πορτογαλική εισαγγελία που είναι υπεύθυνη για την έρευνα σε βάρος του πρώην πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα παραδέχτηκε ότι έγινε λάθος στην απομαγνητοφώνηση μιας συνομιλίας που οδήγησε στην πτώση του, καθώς φέρεται να μπέρδεψε το όνομά του με αυτό του υπουργού Οικονομίας Αντόνιο Κόστα Σίλβα, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους ενός εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση.

«Ο Lacerda Machado ήταν αυτός που ειδοποίησε την Εισαγγελία ότι όντως υπήρχε αυτό το λάθος και η Εισαγγελία το αναγνώρισε», δήλωσε ο δικηγόρος στους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του στην αίθουσα του δικαστηρίου στη Λισαβόνα.

Επίμαχη είναι η υποκλοπή τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του πρώην διευθυντή της Start Campus Αφόνσο Σαλέμα και του της Λασέρντα Ματσάδο, συμβούλου της εταιρείας, στην οποία ο πρώτος ζητά από τον δεύτερο να απευθυνθεί στην κυβέρνηση για να παρέμβει σε μια αλλαγή των κωδικών οικονομικής δραστηριότητας για τα κέντρα δεδομένων.

«Αυτό που λέει ο της Λασέρντα Ματσάδο είναι ότι αν πρόκειται για το Υπουργείο Οικονομικών, θα μιλήσει με τον Fernando Medina. Αν είναι το Οικονομικό, ‘θα βρω τρόπο να μιλήσω’- και αυτό μεταγράφεται – στον Αντόνιο Κόστα. Τώρα, αυτό είναι παράλογο. Ο της Λασέρντα Ματσάδο, αν θέλει να μιλήσει με τον Αντόνιο Κόστα, παίρνει το κινητό του τηλέφωνο και του τηλεφωνεί. Το ζητούμενο ήταν να μιλήσει με τον υπουργό Οικονομίας, τον Αντόνιο Κόστα Σίλβα», εξήγησε ο δικηγόρος.

Η παραίτηση

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα ύστερα από τις αναφορές ότι υπήρξε ανάμειξή του στις συμφωνίες λιθίου, υδρογόνου και των κέντρων δεδομένων στο Σινές, γεγονός που οδήγησε τον πρόεδρο να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές για τις 10 Μαρτίου.

Ο Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την  παραίτησή του δηλώνοντας ότι «η αξιοπρέπεια για το ρόλο του πρωθυπουργού δεν είναι συμβατή με καμία υποψία για την ακεραιότητά του»,

Σημείωσε ότι  ότι φεύγει με «καθαρή συνείδηση» και ότι είναι διαθέσιμος να «συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη», την οποία -όπως σημείωσε- εμπιστεύεται απόλυτα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back