ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Σχέδιο για σκληρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Σχέδιο για σκληρότερα μέτρα κατά της μετανάστευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/09/2023, 22:39
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Υπέρ της σκληρής στάσης της ιταλικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, φαίνεται να τάσσεται η Ευρώπη, με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπόσχεται «μια συντονισμένη απάντηση» από τις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υποσχέθηκε επίσης να βελτιώσει τις δυνάμεις καταπολέμησης της διακίνησης ανθρώπων, να αυξήσει την εναέρια επιτήρηση και να εξετάσει μια πιθανή νέα ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Μετά την αύξηση των αφίξεων με βάρκες στις ιταλικές ακτές την περασμένη εβδομάδα, η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε, συνεδευόμενη από την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, όπου χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δύσκολες συνθήκες.

Σχεδόν 126.000 μετανάστες έχουν φθάσει στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αντίστοιχο του 2022. Στο μικρό νησί της Λαμπεντούζα σημειώθηκε πρόσφατα απότομη αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που έφτασαν με βάρκες, με περισσότερους από 7.000 να αποβιβάζονται αυτή την εβδομάδα, περισσότεροι από τον μόνιμο πληθυσμό του νησιού.

Ως απάντηση στην κρίση, μέλη της ιταλικής κυβέρνησης ζήτησαν τη σύσταση ναυτικής αποστολής της ΕΕ για να εμποδίσει την έξοδο των σκαφών από τη βόρεια Αφρική. Έχουν επίσης προτείνει μέτρα για την αύξηση των επαναπατρισμών και τον διπλασιασμό του αριθμού των κέντρων κράτησης.


Ευθύνη της Ευρώπης

Η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης «δεν πρέπει να θεωρείται» έργο μόνο της Ιταλίας, «αλλά ευθύνη της Ευρώπης απέναντι στον εαυτό της», δήλωσε η Μελόνι στη Λαμπεντούζα την Κυριακή. «Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται από την ικανότητά της να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις», πρόσθεσε.

Η φον ντερ Λάιεν περιέγραψε ένα σχέδιο δέκα σημείων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων των μεταναστών. Μιλώντας κατά την επίσκεψή της στο νησί, υποσχέθηκε «μια ευρωπαϊκή λύση σε μια ευρωπαϊκή πρόκληση».


Σχέδιο μέτρων

Το σχέδιο περιλαμβάνει τη χρήση του οργανισμού εξωτερικών συνόρων της ΕΕ Frontex για τον εντοπισμό των μεταναστών που φθάνουν στην Ιταλία και τον επαναπατρισμό όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο Frontex θα ενισχύσει επίσης τη θαλάσσια και εναέρια επιτήρηση των μεταναστευτικών σκαφών και θα βοηθήσει στην πάταξη των διακινητών ανθρώπων, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι έχει ήδη μιλήσει με αρκετούς ηγέτες της ΕΕ για το σχέδιο και είναι βέβαιη για την υποστήριξή τους.

Υποσχέθηκε να επιταχύνει την προμήθεια εξοπλισμού στην ακτοφυλακή της Τυνησίας, που αποτελεί σήμερα το κύριο σημείο αναχώρησης των θαλάσσιων μεταναστών, και να επιταχύνει τη μεταφορά κονδυλίων στην Τύνιδα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που συνήφθη τον Ιούλιο με στόχο τον περιορισμό της μετανάστευσης.

Η φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε επίσης να αυξήσει την πρόσβαση των μεταναστών σε νόμιμες οδούς, λέγοντας ότι «όσο καλύτερα είμαστε με τη νόμιμη μετανάστευση τόσο πιο αυστηροί μπορούμε να είμαστε με την παράτυπη μετανάστευση», ενώ δεσμεύτηκε για μια διαρκή μάχη κατά των διακινητών.

Η αύξηση των διελεύσεων μεταναστών αποτελεί σημαντικό πολιτικό πονοκέφαλο για τη Μελόνι, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και έχει καταστήσει την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης ακρογωνιαίο λίθο της ανόδου της στην εξουσία.

Τη Δευτέρα το υπουργικό της συμβούλιο θα συνεδριάσει για να εγκρίνει σκληρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής νέων κέντρων κράτησης και επαναπροώθησης και της παράτασης του μέγιστου χρόνου κράτησης των μεταναστών. 


Γαλλία-Γερμανία

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Γαλλία είχε ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων και η Γερμανία είχε αναστείλει ένα εθελοντικό πρόγραμμα για την επανακατανομή των μεταναστών, διαμαρτυρόμενη ότι η Ιταλία δεν σέβεται τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την αποδοχή επιστρεφόμενων μεταναστών.

Όμως, μετά την παρέμβαση της φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η γερμανική κυβέρνηση επανέφερε το πρόγραμμα. Και μετά από μια κλήση μεταξύ της Μελόνι και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν το Σάββατο, το Παρίσι υποσχέθηκε «κοινή δράση».

Με πληροφορίες από Politico, Reuters. Φωτογραφία: Twitter

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back