Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία-Κόσοβο: Ψάχνουν λύσεις στις διαφορές τους

Εικόνα του άρθρου Σερβία-Κόσοβο: Ψάχνουν λύσεις στις διαφορές τους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2021, 00:02
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου επαναλαμβάνουν σήμερα στις Βρυξέλλες τις συνομιλίες τους υπό την αιγίδα της ΕΕ για να βρουν μια λύση σε μια από τις πιο δυσεπίλυτες εδαφικές συγκρούσεις στην Ευρώπη.

«Γνωρίζουμε πως ο διάλογος αυτός δεν θα είναι εύκολος. Όμως αυτή η διαδικασία και μια ειλικρινής δέσμευση των δύο μερών είναι απαραίτητες προς το συμφέρον των πληθυσμών του Κοσόβου και της Σερβίας», προειδοποίησε πριν από τη συνάντηση ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε το διάλογο με τον πρόεδρο (Αλεξάνταρ) Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό (Αλμπίν) Κούρτι και ελπίζω πως θα έχουμε μια ευχάριστη, σημαντική και χρήσιμη συνάντηση», πρόσθεσε.

Η συνάντηση αυτή θα είναι η πρώτη μετά την ιστορική νίκη στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου στο Κόσοβο του Αλμπίν Κούρτι. Ο πρωθυπουργός, μέλος του μεταρρυθμιστικού αριστερού κινήματος Vetevendosje (VV), έχει δεσμευθεί να υιοθετήσει μια νέα προσέγγιση στις συνομιλίες με το Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Υπάρχει μια νέα ορμή και οφείλουμε να την χρησιμοποιήσουμε», επέμεινε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Είναι σημαντικό να επωφεληθούμε απ' αυτή την ευκαιρία (...) διότι οι σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο είναι πολύ σημαντικές για τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής (των δυτικών Βαλκανίων), για τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα, για την οικονομική πρόοδο».

«Χωρίς μια συμφωνία ανάμεσα στο Κόσοβο και τη Σερβία, οι σχέσεις αυτές θα τεθούν σε κίνδυνο», προειδοποίησε.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο παραμένουν περίπλοκες πάνω από 20 χρόνια μετά την απόσχιση του Κοσόβου με πόλεμο. Η τελευταία συνομιλία μεταξύ ηγετών των δύο μερών ανάγεται στον Ιούλιο του 2020. Το Βελιγράδι αρνείται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία που κήρυξε αυτή η πρώην σερβική επαρχία το 2008, σχεδόν δέκα χρόνια μετά τη σύγκρουση που τερματίστηκε όταν οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ υποχρέωσαν τις σερβικές δυνάμεις να αποσυρθούν.

«Δεν περιμένω τίποτε απ' αυτόν», δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη σερβική τηλεόραση μιλώντας για τον συνομιλητή του. «Αυτό που με ενδιαφέρει, είναι τι θα πουν οι αντιπρόσωποι της Ευρώπης. Έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία των Βρυξελλών».

Η συμφωνία αυτή, που υπογράφηκε το 2013, προβλέπει τη δημιουργία μιας ένωσης 10 δήμων στο Κόσοβο στους οποίους οι Σέρβοι έχουν την πλειοψηφία. Όμως παραμένει κενό γράμμα, καθώς το Βελιγράδι και η Πρίστινα δεν συμφωνούν σχετικά με τις αρμοδιότητές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP. Φωτογραφία: Από αριστερά ο Αλμπίν Κούρτι, ο Ζοζέπ Μπορέλ και ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς/©European Union



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back