ΚΟΣΜΟΣ

EE: Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων ασύλου

Εικόνα του άρθρου EE: Ραγδαία αύξηση των αιτήσεων ασύλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/02/2024, 11:32
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι αιτήσεις ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 18% σε 1,14 εκατομμύρια το 2023, το υψηλότερο επίπεδο από την περίοδο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015-2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUAA) που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη.

Τα νέα στοιχεία αναμένεται να τροφοδοτήσουν μια ήδη έντονη συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση και το ακροδεξιό συναίσθημα ενόψει μιας σειράς τοπικών και εθνικών εκλογών σε ολόκληρη την ήπειρο, καθώς και των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Οι Σύροι και οι Αφγανοί παρέμειναν οι μεγαλύτερες ομάδες αιτούντων, σύμφωνα με τα στοιχεία της EUAA. Οι Τούρκοι υπήκοοι αποτέλεσαν την τρίτη μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων, καταθέτοντας 82% περισσότερες αιτήσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το 2023, η Γερμανία διατήρησε τη θέση της ως ο κυριότερος προορισμός αιτούντων άσυλο στην ΕΕ+, δεχόμενη 334.000 αιτήσεις ή το 29% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΕ+. Είναι αξιοσημείωτο ότι μόνο η Γερμανία έλαβε περισσότερες αιτήσεις από ό,τι οι δύο επόμενες χώρες υποδοχής μαζί: Η Γαλλία με το 15% του συνόλου των αιτήσεων (167.000) και η Ισπανία με το 14% (162.000). Η Ιταλία είχε επίσης εξέχουσα θέση στο τοπίο του ασύλου με 136.000 αιτήσεις, οι οποίες αντιπροσώπευαν ένα μη τετριμμένο 12% του συνόλου των αιτήσεων στην ΕΕ+. Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αυτές οι τέσσερις χώρες δέχθηκαν πάνω από τα δύο τρίτα του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στην ΕΕ+ κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το 6% του συνόλου των αιτήσεων υπηκοότητας (64.084) υποβλήθηκαν στην Ελλάδα.. Πηγή: EUAA



Ο αριθμός των Παλαιστινίων που ζήτησαν άσυλο αυξήθηκε σε υψηλό ρεκόρ, σχεδόν 11.600, στον απόηχο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, ανέφερε η έκθεση, σημειώνοντας ότι είναι δύσκολο να καταγραφεί σωστά ο αριθμός τους, δεδομένου ότι η πλειονότητα των χωρών μελών της ΕΕ δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κράτος.

Η Γερμανία ήταν και πάλι ο κύριος προορισμός αιτούντων άσυλο στην ΕΕ, δεχόμενη σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου των αιτήσεων, ενώ η Κύπρος έλαβε μακράν τις περισσότερες αιτήσεις, μία ανά 78 κατοίκους.

Ενώ οι αιτήσεις ασύλου του 2023 είναι λίγο κάτω από τα επίπεδα του 2016, έρχονται να προστεθούν στα 4,4 εκατομμύρια Ουκρανών που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν χρειάζεται να υποβάλουν επίσημη αίτηση.

Τα στοιχεία της EUAA έρχονται ένα μήνα μετά την καταγραφή από τον οργανισμό προστασίας των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Frontex, της μεγαλύτερης αύξησης των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων από το 2016.

Τέτοια υψηλά επίπεδα έχουν ενεργοποιήσει τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο ανάσχεσης της μετανάστευσης, καθώς ορισμένες τοπικές αρχές λένε ότι είναι υπερφορτωμένες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυστηροποιήσει τα εξωτερικά σύνορα και τους νόμους της για το άσυλο από την κρίση του 2015-2016 και έχει συνάψει συμφωνίες στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική για να μείνουν περισσότεροι άνθρωποι εκεί.

Με πληροφορίες από Reuters, EUAA. Φωτογραφία: EUAA


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back