ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Πρωτοβουλίες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Πρωτοβουλίες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2024, 11:43
ΚΟΣΜΟΣ

O επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ υποστήριξε σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία μιας «λύσης δύο κρατών» παρά την ισραηλινή αντίθεση, καθώς το σχέδιο του Ισραήλ να καταστρέψει την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς στη Γάζα δεν λειτουργεί.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε επαναβεβαιώσει την Κυριακή τη σκληρή γραμμή κατά οποιουδήποτε παλαιστινιακού κράτους, καθώς αυτό θα αποτελούσε «υπαρξιακό κίνδυνο» για το Ισραήλ. Είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να επιμένει στον πλήρη έλεγχο ασφαλείας σε όλο το έδαφος δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Γάζα και την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Ο Μπορέλ μίλησε στη μηνιαία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην οποία συμμετείχαν αυτή τη φορά οι ομόλογοί του από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν κυρίως στις συνέπειες της επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και της ισραηλινής επίθεσης αντιποίνων στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι έκαναν χωριστές εμφανίσεις στη συνάντηση, η οποία έκανε επίσης απολογισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Αναφερόμενος στον στόχο του Ισραήλ στον καταστροφικό τρίμηνο πόλεμο στη Γάζα, ο Μπορέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το να λέμε ότι η καταστροφή της Χαμάς είναι ο στόχος είναι μονόπλευρο, διότι σημαίνει ότι θα εναπόκειται στο Ισραήλ να αποφασίσει πότε πιστεύει ότι (η Χαμάς) έχει γίνει αρκετά αδύναμη. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι».

Ο Μπορέλ δήλωσε ότι θέλει να προχωρήσει τις διεθνείς προσπάθειες για τη δημιουργία μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε ένα παλαιστινιακό κράτος που θα συνυπάρχει με το Ισραήλ. Οι τελευταίες συνομιλίες για το σκοπό αυτό κατέρρευσαν πριν από μια δεκαετία εν μέσω αμοιβαίας δυσπιστίας και αδιαλλαξίας.

Οδικός χάρτης ειρήνευσης

Πριν από τη συνάντηση των Βρυξελλών, η διπλωματική υπηρεσία της ΕΕ απέστειλε έγγραφο συζήτησης στις 27 χώρες μέλη της, προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη στην ευρύτερη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Στο επίκεντρο του σχεδίου βρίσκεται η έκκληση για μια «προπαρασκευαστική ειρηνευτική διάσκεψη» που θα διοργανωθεί από την ΕΕ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και τον Σύνδεσμο των Αραβικών Κρατών, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη καλούνται επίσης να συμμετάσχουν στη σύγκληση της συνάντησης.

Η διάσκεψη θα διεξαχθεί ακόμη και αν οι Ισραηλινοί ή οι Παλαιστίνιοι αρνηθούν να συμμετάσχουν. Αλλά και τα δύο μέρη θα ερωτηθούν σε κάθε βήμα των συνομιλιών, καθώς οι εκπρόσωποι θα προσπαθήσουν να καταρτίσουν ένα ειρηνευτικό σχέδιο, προτείνει το έγγραφο.

Το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο είδαν πολλοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί, καθιστά σαφές ότι ένας βασικός στόχος του ειρηνευτικού σχεδίου θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, «που θα ζει δίπλα στο Ισραήλ με ειρήνη και ασφάλεια».

Αξιωματούχοι της ΕΕ παραδέχονται ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι και διπλωμάτες δεν δείχνουν προς το παρόν κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, αλλά επιμένουν ότι είναι η μόνη επιλογή για μακροπρόθεσμη ειρήνη.

Η παλαιστινιακή πλευρά είναι βαθιά διχασμένη ως προς την προσέγγιση, με την υποστηριζόμενη από τη Δύση Παλαιστινιακή Αρχή που ασκεί περιορισμένη αυτοδιοίκηση στη Δυτική Όχθη να έχει διαπραγματευτεί με το Ισραήλ, ενώ η βασική αντίπαλος της Παλαιστινιακής Αρχής, Χαμάς έχει ορκιστεί στην καταστροφή του Ισραήλ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back