πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

ΕΕ: Προωθεί δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα made in China

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Προωθεί δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα made in China
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/08/2024, 20:16
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε τον σχεδιαζόμενο πρόσθετο δασμό για τα ηλεκτρικά οχήματα της Tesla που εισάγονται από την Κίνα δήλωσε την Τρίτη η Κομισιόν, μετά από περαιτέρω έρευνες που ζήτησε η εταιρεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε επίσης τους προτεινόμενους τιμωρητικούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτροκίνητων οχημάτων κινεζικής κατασκευής σε προσχέδιο πορισμάτων, στην πιο προβεβλημένη έρευνα της ΕΕ για τις φερόμενες κινεζικές επιδοτήσεις, η οποία έχει προκαλέσει απειλές για αντίποινα από το Πεκίνο.

Καθόρισε νέο μειωμένο επιπλέον συντελεστή 9% για την Tesla, χαμηλότερο από το 20,8% που είχε υποδείξει τον Ιούλιο, και δήλωσε ότι ορισμένες κινεζικές εταιρείες που συμμετέχουν σε κοινοπραξίες με αυτοκινητοβιομηχανίες της ΕΕ μπορεί επίσης να έχουν χαμηλότερους προγραμματισμένους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής.

Οι δασμοί προστίθενται στον κανονικό δασμό 10% της ΕΕ στις εισαγωγές αυτοκινήτων, ένα μέτρο που η Επιτροπή λέει ότι αποσκοπεί στην εξίσωση των όρων ανταγωνισμού και στην αντιμετώπιση των αθέμιτων, όπως λέει, επιδοτήσεων.

Η Tesla είχε ζητήσει επανυπολογισμό του ποσοστού της, ο οποίος θα βασιζόταν στις συγκεκριμένες επιδοτήσεις που είχε λάβει η εταιρεία. Η Επιτροπή δήλωσε την Τρίτη ότι είχε επαληθεύσει ότι έλαβε λιγότερες επιδοτήσεις από την κινεζική κυβέρνηση σε σύγκριση με τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων της χώρας, τους οποίους οι Βρυξέλλες είχαν ερευνήσει.

Η Επιτροπή, η οποία καθορίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κινεζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων έχει επωφεληθεί από εκτεταμένες επιδοτήσεις και πρότεινε δασμούς για άλλες εταιρείες έως 36,3% - ελαφρώς χαμηλότερους από τον μέγιστο αρχικό προγραμματισμένο δασμό 37,6% που είχε οριστεί τον Ιούλιο για τις εταιρείες που δεν συνεργάστηκαν με την έρευνα της ΕΕ κατά των επιδοτήσεων.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι «αντιτίθεται σθεναρά και ανησυχεί έντονα» για τα ευρήματα και υποσχέθηκε να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των κινεζικών επιχειρήσεων.

Το σχέδιο πορισμάτων βασίστηκε σε «γεγονότα που καθορίστηκαν μονομερώς από την πλευρά της ΕΕ και όχι σε γεγονότα που συμφωνήθηκαν αμοιβαία», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Η Κίνα ελπίζει ότι η πλευρά της ΕΕ θα επιταχύνει τη διερεύνηση κατάλληλων λύσεων με ορθολογικό και ρεαλιστικό τρόπο και θα λάβει πρακτικά μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εμπορικών προστριβών, πρόσθεσε.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3