Oikonomou pisoi
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Προς ένα πιο δίκαιο και απλό σύστημα χορήγησης ασύλου

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Προς ένα πιο δίκαιο και απλό σύστημα χορήγησης ασύλου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/04/2018, 14:04
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Νέες προτάσεις για για την επιτάχυνση της αξιολόγησης αιτημάτων ασύλου στην ΕΕ, ενέκρινε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων.

Σύμφωνα με τις νέες προτάσεις πρόκειται να δημιουργηθεί μία κοινή διαδικασία για την χορήγηση διεθνούς προστασίας στην ΕΕ. Μόλις εγκριθεί η εντολή διαπραγμάτευσης από το Κοινοβούλιο, οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με τους κανόνες για την αποτροπή της λεγόμενης «αγοράς ασύλου» και την εξασφάλιση της ομοιόμορφης επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Σε δηλώσεις της πριν την ψηφοφορία στην Επιτροπή, η ευρωβουλευτής Λάουρα Φεράρα, επικεφαλής για θέματα ασύλου, ανέφερε πως η μεταναστευτική κρίση των τελευταίων χρόνων ώθησε το σύστημα ασύλου της ΕΕ στα όριά του: «Ήταν σημαντικό να έχουμε μία συνοπτική, επαρκή διαδικασία που να μην υπερφορτώνει τα κράτη-μέλη με επιπλέον γραφειοκρατία. Έχουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα: έξι μήνες για την αποδοχή ή την απόρριψη της διεθνούς προστασίας». Τόνισε επίσης πως οι αιτούντες θα έχουν το δικαίωμα δωρεάν νομικής βοήθειας: «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των προσφύγων σε θέματα ενημέρωσης και διαδικαστικών εγγυήσεων».

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση τους στην χώρα πρώτης εισόδου τους στην ΕΕ ή σε μία από τις χώρες που ορίζεται από τον ανανεωμένο κανονισμό του Δουβλίνου. Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν ακόμα ενισχυμένα μέτρα προστασίας των παιδιών, καθώς και λίστα με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής - χώρες που θεωρείται ότι διαθέτουν δημοκρατικό σύστημα όπου γενικά δεν υπάρχει δίωξη ή απειλή βίας ή βασανιστηρίων. Η Επιτροπή δήλωσε πως η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλή χώρα καταγωγής.  

Το 2017, η Ευρωπαϊκή Ένωση (μαζί με την Νορβηγία και τη Σουηδία) κατέγραψαν 706,913 αιτήσεις ασύλου. Οι ευρωβουλευτές αναμένουν ακόμα την υιοθέτηση μία κοινής θέσης εκ μέρους των ευρωπαϊκών εθνικών κυβερνήσεων σε σχέση με τη βασική μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου.

Φωτογραφία: ©UNHCR/Achilleas Zavallis

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back