ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: «Πονοκέφαλος» η απαγόρευση ουκρανικών σιτηρών από Πολωνία και Ουγγαρία

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: «Πονοκέφαλος» η απαγόρευση ουκρανικών σιτηρών από Πολωνία και Ουγγαρία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2023, 23:34
ΚΟΣΜΟΣ

Η μονομερής δράση στο εμπόριο από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απαράδεκτη, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την Κυριακή, αφού η Πολωνία και η Ουγγαρία ανακοίνωσαν απαγορεύσεις στις εισαγωγές σιτηρών και άλλων τροφίμων από την Ουκρανία για να προστατεύσουν το εισόδημα των δικών τους αγροτών.

Αφού η εισβολή της Ρωσίας απέκλεισε ορισμένα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, μεγάλες ποσότητες ουκρανικών σιτηρών, τα οποία είναι φθηνότερα από εκείνα που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξαν να παραμένουν στα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης λόγω υλικοτεχνικών δυσχερειών, πλήττοντας τις τιμές και τις πωλήσεις για τους τοπικούς αγρότες.

Το θέμα δημιούργησε πολιτικό πρόβλημα για το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας σε μια χρονιά εκλογών, καθώς εξόργισε τους τους αγρότες, όπου η υποστήριξη για το PiS είναι συνήθως υψηλή.

«Είμαστε ενήμεροι για τις ανακοινώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας αναφορικά με την απαγόρευση σε εισαγωγές σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως η εμπορική πολιτική είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΕ και, ως εκ τούτου, μονομερείς ενέργειες δεν είναι αποδεκτές».

«Σε τόσο απαιτητικούς καιρούς, είναι κρίσιμης σημασίας να συντονίζονται και να ευθυγραμμίζονται όλες οι αποφάσεις εντός της ΕΕ», προστίθεται στην ανακοίνωση.


Μακροχρόνια αντιπαράθεση

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν εμπλακεί σε μακροχρόνιες συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες για θέματα όπως η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, οι ελευθερίες των μέσων ενημέρωσης και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ, ενώ και στις δύο χώρες έχουν παρακρατηθεί κονδύλια λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Γεωργίας της Βουλγαρίας Γιαβόρ Γκέτσεφ δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο απαγόρευσης των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών, όπως μετέδωσε την Κυριακή το τοπικό πρακτορείο BTA.

Η πολωνική απαγόρευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ το βράδυ του Σαββάτου, θα ισχύσει και για τη διαμετακόμιση των προϊόντων αυτών μέσω της χώρας, δήλωσε την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Τεχνολογίας.

«Η απαγόρευση είναι πλήρης, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της διαμετακόμισης μέσω της Πολωνίας», έγραψε στο Twitter ο Βάλντεμαρ Μπουντά, προσθέτοντας ότι θα διεξαχθούν συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά για τη δημιουργία ενός συστήματος που θα διασφαλίζει ότι τα προϊόντα θα διέρχονται μόνο μέσω της Πολωνίας και δεν θα καταλήγουν στην τοπική αγορά.


Εκτός συμφωνίας

Το υπουργείο Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι η πολωνική απαγόρευση έρχεται σε αντίθεση με τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες για τις εξαγωγές και κάλεσε σε συνομιλίες για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform της Ουκρανίας ανέφερε ότι οι Ουκρανοί και Πολωνοί υπουργοί πρόκειται να συναντηθούν τη Δευτέρα στην Πολωνία και ότι η ρύθμιση για τη διαμετακόμιση θα επικεντρωθεί στις συνομιλίες.

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Ρόμπερτ Τέλους δήλωσε σήμερα ότι η απαγόρευση ήταν απαραίτητη για να «ανοίξει τα μάτια της ΕΕ στο γεγονός ότι χρειάζονται περαιτέρω αποφάσεις που θα επιτρέπουν στα προϊόντα από την Ουκρανία να πηγαίνουν στις χώρες της Ευρώπης και να μην μένουν στην Πολωνία».

Η Ουκρανία εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των γεωργικών προϊόντων της, ιδίως σιτηρών, μέσω των λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα, τα οποία απελευθερώθηκαν τον Ιούλιο σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας, της Τουρκίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Η συμφωνία αυτή έχει προγραμματιστεί να λήξει στις 18 Μαΐου και η Μόσχα ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι ενδέχεται να μην παραταθεί, εκτός εάν η Δύση άρει τα εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών εγκαταλείπουν την Ουκρανία κάθε μήνα μέσω του διαδρόμου σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, ενώ μόνο έως 200.000 τόνοι κινούνται προς ευρωπαϊκά λιμάνια μέσω του πολωνικού εδάφους, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι 500.000 έως 700.000 τόνοι διαφόρων γεωργικών προϊόντων περνούν τα πολωνικά σύνορα κάθε μήνα, συμπεριλαμβανομένων σιτηρών, φυτικών ελαίων, ζάχαρης, αυγών, κρέατος και άλλων προϊόντων.

Με πληροφορίες από Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back