ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Ο Όρμπαν επιμένει στην άρνησή του για την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Ο Όρμπαν επιμένει στην άρνησή του για την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/12/2023, 12:11
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν υπάρχει λόγος να διαπραγματευτούμε την ένταξη της Ουκρανίας, δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στους δημοσιογράφους φτάνοντας στη σύνοδο κορυφής, ξεκαθαρίζοντας ότι έχουν γίνει πολλές συνομιλίες και η ουγγρική θέση είναι σαφής: όσον αφορά την ένταξη στην ΕΕ, οι προϋποθέσεις για την Ουκρανία δεν έχουν εκπληρωθεί, το Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να λάβει απόφαση - και η Ουγγαρία δεν θα υποχωρήσει.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν την Πέμπτη μια σύνοδο κορυφής με υψηλό ρίσκο για την Ουκρανία, με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να εμποδίζει τόσο την έναρξη συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ όσο και την παροχή οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο.

Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον πόλεμο της Ουκρανίας κατά της ρωσικής εισβολής, αφού η αντεπίθεση απέτυχε να σημειώσει σημαντικά κέρδη και με την κυβέρνηση Μπάιντεν να μην μπορεί μέχρι στιγμής να περάσει από το Κογκρέσο ένα πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.

Και οι 27 εθνικοί ηγέτες της ΕΕ, εκτός από τον Όρμπαν, υποστήριξαν την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Αλλά μια τέτοια απόφαση απαιτεί ομοφωνία και ο Ούγγρος, ο οποίος καλλιεργεί στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, έχει επιμείνει ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ένα τέτοιο βήμα.

Την παραμονή της συνόδου κορυφής, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του έχει πραγματοποιήσει τις απαραίτητες πολιτικές μεταρρυθμίσεις για να πάρει το πράσινο φως και κάλεσε την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

«Υπολογίζω ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα αναγνωρίσουν τις προσπάθειες της Ουκρανίας και θα κάνουν αυτό το ιστορικό βήμα», ανέφερε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ως ένδειξη των έντονων διπλωματικών προσπαθειών για το θέμα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς επρόκειτο να συναντηθούν το πρωί με τον Όρμπαν πριν από τη σύνοδο κορυφής, μαζί με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον επικεφαλής του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Όρμπαν επικαλέστηκε τη διαφθορά στην Ουκρανία και άλλες ανησυχίες για να δικαιολογήσει τη στάση του. Ωστόσο, αξιωματούχοι και διπλωμάτες της ΕΕ υποψιάζονται ότι χρησιμοποιεί το θέμα ως διαπραγματευτικό χαρτί, ελπίζοντας να λάβει κεφάλαια που έχουν παγώσει από την ΕΕ λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία.

Επιστροφές 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, αποκατέστησε χθες την πρόσβαση της Ουγγαρίας σε επιστροφές ύψους έως και 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για οικονομικά έργα, αφού διαπίστωσε ότι η Ουγγαρία είχε εκπληρώσει τους όρους σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαστικής της εξουσίας.

Η Επιτροπή συνέστησε τον περασμένο μήνα στους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες με την Ουκρανία. Θα χρειαστεί ακόμη μια δεύτερη ομόφωνη απόφαση - ενδεχομένως τον Μάρτιο - για να συμφωνηθεί ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο.

Αξιωματούχοι λένε ότι αν η Ουγγαρία επιμείνει στη στάση της, τα άλλα μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν χρηματοδότηση εκτός προϋπολογισμού για την Ουκρανία, αλλά αυτό θα ήταν πιο περίπλοκο και δαπανηρό.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back