ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Νέοι «επαναστατικοί» κανόνες για έξι τεχνολογικούς γίγαντες

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Νέοι «επαναστατικοί» κανόνες για έξι τεχνολογικούς γίγαντες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/09/2023, 20:00
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η ΕΕ παρουσίασε μια σειρά «επαναστατικών» νόμων για να περιορίσει τη δύναμη έξι μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, επιτρέποντας μεταξύ άλλων στους καταναλωτές να αποφασίζουν ποιες εφαρμογές θέλουν στο τηλέφωνό τους και να διαγράφουν προ-φορτωμένο λογισμικό, όπως οι εφαρμογές χαρτών της Google ή της Apple.

Οι νέοι κανονισμοί θα ανοίξουν επίσης το δρόμο για περισσότερο ανταγωνισμό σε ορισμένους από τους τομείς που φυλάσσονται περισσότερο από τις εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Apple Wallet και το Google Pay.

Ο νόμος για τις ψηφιακές αγορές (DMA) είναι η δεύτερη μεγάλη δέσμη κανόνων της ΕΕ που πλήττει τις εταιρείες τεχνολογίας μέσα σε δύο μήνες και ορίζει μια σειρά από υποχρεώσεις που πρέπει να τηρούν, συμπεριλαμβανομένης της μη συμμετοχής σε αντιανταγωνιστικές πρακτικές.

Ο νόμος ακολουθεί τον νόμο για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 25 Αυγούστου και αποσκοπεί στον περιορισμό του διαδικτυακού μίσους, της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών και της παραπληροφόρησης.

Ο νέος κανονισμός έχει στόχο να τροποποιήσει ριζικά τα οικονομικά μοντέλα των ψηφιακών κολοσσών, που κατηγορούνται για νόθευση του ανταγωνισμού μέσω της κατάχρησης της δεσπόζουσας θέσης τους στην αγορά. Το DMA επιβάλλει στους πιο ισχυρούς παράγοντες ένα αυστηρό πλαίσιο υποχρεώσεων και απαγορεύσεων που πρέπει να τηρούνται. Σε περίπτωση παραβίασης, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν στο 20% του παγκόσμιου κύκλου εργασιών τους, σε υποτροπή.

Οι εταιρείες τεχνολογίας -συμπεριλαμβανομένων της Apple, της Google και της Amazon- έχουν έξι μήνες προθεσμία για να συμμορφωθούν με έναν πλήρη κατάλογο κανόνων και απαγορεύσεων σύμφωνα με τους νέους νόμους, μετά την παρέλευση των οποίων θα μπορούσαν να τους επιβληθούν πρόστιμα έως και 10% του κύκλου εργασιών τους. Στην περίπτωση της Meta, αυτό θα ήταν το 10% των 120 δισ. δολαρίων.

Τα τηλέφωνα συχνά διαθέτουν προεπιλεγμένες εφαρμογές για τον καιρό, τους χάρτες, την αριθμομηχανή και το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μερικές από τις οποίες είναι δύσκολο να διαγραφούν. Αυτό δεν θα επιτρέπεται πλέον.

Οι νόμοι θα εφαρμοστούν αρχικά σε έξι εταιρείες: Alphabet (στην οποία ανήκει η Google), η Amazon, η Apple, η ByteDance (ιδιοκτήτρια του TikTok), η Meta (Facebook, Instagram και WhatsApp) και η Microsoft.

Πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν έχουν επίσης οριστεί για ρύθμιση. Σε αυτές περιλαμβάνονται το WhatsApp, το Messenger, το TikTok, το Facebook, η Amazon, η Google, ο Chrome, το Safari, οι χάρτες Google, το Google Pay και το Google Shopping.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back