ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μόνη λύση η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Μόνη λύση η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2024, 19:42
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστήριξαν τη Δευτέρα ότι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για την επίτευξη ειρήνης στη Μέση Ανατολή και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη σαφή απόρριψη της ιδέας αυτής από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου.

«Οι δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ανησυχητικές. Θα υπάρξει ανάγκη για ένα παλαιστινιακό κράτος με εγγυήσεις ασφάλειας για όλους», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζούρ στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί συναντήθηκαν για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ και ο Παλαιστίνιος ομόλογός του Ριάντ Μάλκι βρίσκονταν επίσης στην πρωτεύουσα του Βελγίου για τις συνομιλίες. 

Το ζήτημα του μέλλοντος της Γάζας έχει φέρει το Ισραήλ σε αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Άραβες συμμάχους του, καθώς εργάζονται για να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό των μαχών στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος πάροχος βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους παγκοσμίως, αλλά έχει μικρή επιρροή στο Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του. Οι 27 χώρες μέλη είναι επίσης βαθιά διχασμένες ως προς την προσέγγισή τους. Καθώς όμως ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται, αυξάνονται και οι εκκλήσεις για διακοπή των μαχών.

Η ΕΕ κάλεσε τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, των Παλαιστινίων, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και έναν εκπρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου να συμμετάσχουν στις συνομιλίες της Δευτέρας. Οι υπουργοί του Ισραήλ και των Παλαιστινίων δεν επρόκειτο να συναντηθούν μεταξύ τους.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί ήθελαν να ακούσουν για τα σχέδια του Ισραήλ για το μέλλον.

«Ποιες είναι οι άλλες λύσεις που έχουν στο μυαλό τους;» ρώτησε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος προήδρευε της συνάντησης. «Να αναγκάσουν όλους τους Παλαιστίνιους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;»

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ρίγιαντ Αλ-Μαλίκι δήλωσε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι η πιο επείγουσα ανάγκη. «Πρέπει να ζητήσουμε συλλογικά την κατάπαυση του πυρός. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τίποτα λιγότερο».

Κάλεσε επίσης την ΕΕ «να αρχίσει να εξετάζει κυρώσεις κατά του Νετανιάχου και άλλων που πραγματικά καταστρέφουν τις πιθανότητες για λύση δύο κρατών και για ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Ο Ισραηλινός υπουργός αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης. Κρατώντας φωτογραφίες Ισραηλινών ομήρων, είπε ότι ήρθε για να ζητήσει υποστήριξη για την εκστρατεία του Ισραήλ να διαλύσει τη Χαμάς.

Στη φωτογραφία ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ρίγιαντ Αλ-Μαλίκι με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back