dodoni back
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Μέτρα στο... μέλλον για το μεταναστευτικό

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Μέτρα στο... μέλλον για το μεταναστευτικό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2024, 09:17
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έφτασαν σε σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη δήλωσαν ότι το μπλοκ χρειάζεται αυστηρότερες πολιτικές για την απέλαση των παράνομων μεταναστών, αλλά αναγνώρισαν ότι η συμφωνία για νέα μέτρα θα πάρει χρόνο.

Στο μόνο που συμφώνησαν ήταν να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που διαθέτουν, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου, της αναπτυξιακής βοήθειας και της πολιτικής θεωρήσεων, για να επιταχύνουν τις επιστροφές των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στην Ευρώπη και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντάξει επειγόντως έναν νόμο.

Στο τέλος της Συνόδου, η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να βρεθεί μια «κοινή προσέγγιση» στο θέμα των επιστροφών και ότι η Επιτροπή θα εργαστεί για να βελτιώσει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που είναι πεπερασμένο εδώ και είκοσι περίπου χρόνια. 

Όπως είπε, μόνο το 20% των μεταναστών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ έχει επιστρέψει στις χώρες προέλευσης. 

H Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι μια παρόμοια πρωτοβουλία για αναθεώρηση της οδηγίας των επιστροφών απέτυχε το 2018, αλλά έξι χρόνια αργότερα, η συζήτηση έχει εξελιχθεί. «Θα έρθουμε με μια νέα πρόταση για επιστροφές», πρόσθεσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιπαρατέθηκαν για την αμφιλεγόμενη ιδέα της επεξεργασίας των αιτούντων άσυλο ή για ασαφώς καθορισμένους «κόμβους επιστροφής» σε χώρες εκτός ΕΕ που έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, μετά τα μεγάλα κέρδη της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου, που εκνεύρισαν τους ηγέτες των κυρίαρχων κομμάτων σε ολόκληρη την ήπειρο.

Σε μια κίνηση που, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, θα ήταν αδιανόητη πριν από λίγα χρόνια, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να διερευνήσει την ιδέα της δημιουργίας «κόμβων επιστροφής» εκτός των συνόρων της για να βοηθήσει στην απέλαση ανεπιθύμητων μεταναστών.

Ωστόσο, όταν οι ηγέτες έφτασαν χθες στις Βρυξέλλες, οι λεπτομέρειες ήταν λιγοστές και οι αξιωματούχοι δεν είχαν διευκρινίσει ποιες χώρες θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τα κέντρα.

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής δήλωσαν ότι θα ζητήσουν επίσης κοινή στάση της ΕΕ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας που χρησιμοποιούν τους μετανάστες ως όπλο κατά της ΕΕ.

«Πρέπει να δούμε συλλογικά πώς μπορούμε να περιορίσουμε τη ροή των αιτούντων άσυλο και να τονώσουμε τις επιστροφές», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Ντικ Σούφ. «Θα είναι μια διαδικασία δοκιμής και λάθους, αλλά είναι σημαντικό να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

Η συντηρητική ολλανδική κυβέρνηση σταθμίζει ένα σχέδιο για την αποστολή απορριφθέντων αφρικανών αιτούντων άσυλο στην Ουγκάντα.

Η Γερμανία, που φοβάται την αντίδραση της κοινής γνώμης κατά της παράτυπης μετανάστευσης, έχει εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους με όλους τους γείτονές της, αναστέλλοντας την ελευθερία της ζώνης Σένγκεν χωρίς διαβατήρια. Η Γαλλία, η Δανία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Σλοβενία έχουν επίσης εισαγάγει συνοριακούς ελέγχους.

Την Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι αναμένει να συνεχιστούν οι διαφωνίες για τη μετανάστευση μεταξύ των κρατών μελών, προσθέτοντας ότι, για μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Γερμανία, οι κόμβοι επεξεργασίας ασύλου εκτός ΕΕ θα είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν μόνο ένα κλάσμα των αιτημάτων.

Ο ίδιος και άλλοι ηγέτες τόνισαν ότι η γηράσκουσα ήπειρος εξακολουθεί να χρειάζεται μετανάστες για να έρχονται και να εργάζονται στην ΕΕ.

Φωτογραφία: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παρουσιάζει τα συμπεράσματα της Συνόδου/European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3