Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 15-07-2019, 19:58
ΚΟΣΜΟΣ

Οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα θα είναι οι κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σε περίπτωση που συνεχιστούν οι προκλήσεις της θα επιβληθούν πιο αυστηρά και στοχευμένα μέτρα.

Τα μέτρα είναι προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων κατά την περασμένη εβδομάδα σε διπλωματικό επίπεδο. Προβλέπουν:

  • «Πάγωμα» της χορήγησης προενταξιακής βοήθειας ύψους 145,8 εκατ. ευρώ από την ΕΕ στην Τουρκία το 2019.
  • Αναβολή του διαλόγου σε υψηλό πολιτικό επίπεδο και των συζητήσεων σε τομείς όπως η οικονομία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η γεωργία και πάγωμα της υπογραφής νέας συμφωνίας στον τομέα των αεροπορικών μεταφορών.
  • Αναστολή της χορήγησης δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργα τα οποία υλοποιούνται υπό την εγγύηση του τουρκικού κράτους.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. προειδοποιεί την Άγκυρα πως είναι έτοιμη να εξετάσει και πρόσθετα «στοχευμένα μέτρα» εναντίον της Τουρκίας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Τα εν λόγω μέτρα δεν αναφέρονται, αλλά σύμφωνα με την πάγια κοινοτική τακτική, «στοχευμένα μέτρα» σημαίνει κυρώσεις εναντίον προσώπων κι επιχειρήσεων, τουρκικών και ξένων, οι οποίες εμπλέκονται στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο περιθώριο της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Δένδιας είχε σειρά συναντήσεων γνωριμίας, αλλά και ουσίας με τους ομολόγους του της Κύπρου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ολλανδίας, καθώς και με την κ. Μογκερίνι.

Στη συνάντηση με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίστηκε η σημασία της κοινής δράσης της Κύπρου και της Ελλάδας, στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών, αλλά και της Ομάδας των Μεσογειακών κρατών μελών της Ε.Ε.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
elpe-bp 2 Ντοτη3