ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Μεταναστευτικό: Πολωνία και Ουγγαρία «μπλοκάρουν» τη συμφωνία

Εικόνα του άρθρου ΕΕ-Μεταναστευτικό: Πολωνία και Ουγγαρία «μπλοκάρουν» τη συμφωνία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2023, 14:52
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέκοψαν τις συνομιλίες για το μεταναστευτικό νωρίς την Παρασκευή, καθώς η Πολωνία και η Ουγγαρία εμπόδισαν την πρόοδο μετά την υπερψήφισή τους νωρίτερα αυτό το μήνα σχετικά με ένα σχέδιο για την κατανομή των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη μεταξύ των 27 χωρών μελών.

Πριν από τη συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας επέμεινε ότι η χώρα δεν θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετανάστευση και δεσμεύτηκε να ασκήσει βέτο σε κάθε σχέδιο που θα ανάγκαζε τις χώρες να υποδεχτούν πρόσφυγες.

«Μια επίθεση κατά της Ευρώπης βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα σύνορα της Ευρώπης δεν είναι ασφαλή. Η ασφάλεια των κατοίκων της ηπείρου μας διακυβεύεται», ανέφερε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι (φωτογραφία) σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του. Είπε ότι θα προτείνει στους ηγέτες «ένα σχέδιο για ασφαλή σύνορα».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι χώρες της ΕΕ έκαναν μια σημαντική πρόοδο όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας για το άσυλο, επισφραγίζοντας μια συμφωνία σχετικά με ένα σχέδιο για τον επιμερισμό της ευθύνης για τους μετανάστες που εισέρχονται στην Ευρώπη χωρίς άδεια. Το ζήτημα αυτό αποτελεί τη ρίζα μιας από τις μακροβιότερες πολιτικές κρίσεις στην ΕΕ.

Η συμφωνία επισφραγίστηκε με ειδική πλειοψηφία περίπου δύο τρίτων. Μόνο η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά. Στόχος τους στη σύνοδο κορυφής ήταν να αμφισβητήσουν τη νομική εγκυρότητα της απόφασης αυτής.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία, μαζί με την Τσεχική Δημοκρατία, αρνήθηκαν να αποδεχθούν τις ποσοστώσεις μεταναστών που επέβαλε εσπευσμένα η ΕΕ το 2015, καθώς εισήλθαν στην Ευρώπη πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, κυρίως Σύροι που διέφευγαν από τις συγκρούσεις. Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε το 2020 ότι δεν είχαν σεβαστεί τους νόμους της ΕΕ.


Αύξηση μεταναστών

Ο αριθμός των ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς άδεια αυξάνεται. Η υπηρεσία συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής Frontex δήλωσε ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο έγιναν περισσότερες από 50.300 απόπειρες. Πρόκειται για υπερδιπλάσιες από την ίδια περίοδο πέρυσι και τις περισσότερες από το 2017. Ωστόσο, οι αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη επισκιάζουν αυτές που παρατηρούνται στην Τουρκία, τον Λίβανο ή την Ιορδανία.

Την ίδια στιγμή, η Πολωνία φροντίζει περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία φαίνεται απίθανο να επιτύχουν στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τους κανόνες, αλλά η αντιμεταναστευτική τους στάση -που υποστηρίζεται από άλλα μέλη όπως η Αυστρία, η Δανία ή η Σουηδία- έχει συμβάλει στο να διασφαλιστεί ότι οι πολιτικές της ΕΕ επικεντρώνονται στην απομάκρυνση των ανθρώπων και στην ταχεία απέλαση όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί η είσοδος μόνο σε όσους δικαιούνται να παραμείνουν.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε μια κατάσταση στην οποία άνθρωποι χωρίς άδεια απλώς ταξιδεύουν μέσω της Ευρώπης και σε χώρες και ζουν σε συνθήκες που δεν είναι αποδεκτές. Αυτή είναι μία από τις συγκλίνουσες απόψεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Απλώς πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από AP. Φωτογραφία: European Union



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back