ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Μεταναστευτικό: Πολωνία και Ουγγαρία μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν

Εικόνα του άρθρου ΕΕ-Μεταναστευτικό: Πολωνία και Ουγγαρία μπλοκάρουν το κοινό ανακοινωθέν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 23:18
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Πολωνία και η Ουγγαρία μπλόκαραν μια κοινή δήλωση για τη μεταναστευτική πολιτική μετά την άτυπη συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γρανάδα της Ισπανίας την Παρασκευή.

Η Πολωνία κατηγόρησε το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες ότι επιβάλλουν «ντιρεκτίβα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μεταναστευτικό. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επέμεινε ότι οι αποφάσεις θα έπρεπε να έχουν ληφθεί με συναίνεση. 

Η διαφωνία τους έρχεται παρά την προηγούμενη συμφωνία μεταξύ των διπλωματών της ΕΕ αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσουν μια δέσμη μεταρρυθμίσεων για τη μετανάστευση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με στόχο τον καλύτερο επιμερισμό της ευθύνης για τις αφίξεις χωρίς χαρτιά.

Ωστόσο, το θέμα είναι πολιτικά ευαίσθητο και η ρητορική και οι πολιτικές κατά των μεταναστών αυξάνονται σε ορισμένες χώρες της ΕΕ ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ολόκληρη την ήπειρο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Φτάνοντας στις συνομιλίες, ο αντι-μεταναστευτικός ηγέτης της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε ότι η ομοφωνία για το μεταναστευτικό είναι αδύνατη επειδή η ΕΕ είχε αφήσει την Ουγγαρία και την Πολωνία εκτός της συμφωνίας.

«Αν είσαι... αναγκασμένος να αποδεχτείς κάτι που δεν σου αρέσει, πώς θα ήθελες να έχεις έναν συμβιβασμό και μια συμφωνία; Είναι αδύνατο», δήλωσε ο Όρμπαν στους δημοσιογράφους.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την ΕΕ να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

Χαρακτηρίζοντας θετικό βήμα τη συμφωνία αυτής της εβδομάδας μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με έναν «κανονισμό για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι χρειάζονται ακόμη πολλά περισσότερα.


Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι, αν και η Πολωνία και η Ουγγαρία διαφωνούν με τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα μπλοκαριστεί οποιαδήποτε τελική συμφωνία επί του θέματος.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απέρριψε τη στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι κανόνες στους οποίους συμφωνούμε μεταξύ μας θα ισχύουν στη συνέχεια και για όλους», δήλωσε.

Φωτογραφία: European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back