Η Λευκορωσία ανακοίνωσε χθες ότι διεξάγει «διαπραγματεύσεις» με τις Βρυξέλλες για την διευθέτηση της μεταναστευτικής κρίσης στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως, η Κομισιόν δεν κάνει λόγο παρά για «τεχνικού χαρακτήρα συνομιλίες» με το Μινσκ σχετικά με την διαδικασία επαναπατρισμού των μεταναστών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «θα έχει τεχνικές συνομιλίες περί επαναπατρισμού με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την Λευκορωσία», έγραψε στο Twitter εκπρόσωπος της Κομισιόν, χωρίς διευκρινίσεις.
Η Λευκορωσία πρέπει να χορηγήσει πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και να προσφέρει καταφύγιο στους μετανάστες στην χώρα».
Ο λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ είχαν χθες τηλεφωνική συνομιλία για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ημερών για να συζητήσουν το θέμα που έχει προκαλέσει οξεία ένταση ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Λευκορωσία, που υποστηρίζεται από την Μόσχα.
Χιλιάδες μετανάστες
Μερικές χιλιάδες μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από την Μέση Ανατολή, έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και πολλές ημέρες, υπό συνθήκες μεγάλου ψύχους, στην λευκορωσική πλευρά των πολωνικών συνόρων, με την ελπίδα να κατορθώσουν να εισέλθουν στο έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δυτικές χώρες κατηγορούν το Μινσκ ότι ενορχήστρωσε από το καλοκαίρι την ροή των μεταναστών για να απαντήσει στην επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά του λευκορωσικού καθεστώτος λόγω της καταστολής του αντιπολιτευτικού κινήματος του 2020.
Έκτοτε, απομονωμένο στην διεθνή σκηνή, το καθεστώς του Μινσκ υποστήριξε χθες ότι η τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στην Μέρκελ και τον Λουκασένκο κατέληξε σε συμφωνία για την οργάνωση διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Λευκορωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με την λευκορωσική προεδρία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ώστε «το πρόβλημα στο σύνολό του να αναχθεί σε επίπεδο Λευκορωσίας-ΕΕ και οι εκπρόσωποι που θα ορισθούν από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις».
Η ανακοίνωση αυτή αμφισβητήθηκε αμέσως από το Βερολίνο που έκανε λόγο για συνεργασία ανάμεσα στο Μινσκ και την ΕΕ για την χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους εγκλωβισμένους στα σύνορα μετανάστες.
«Η καγκελάριος τόνισε την ανάγκη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και επιλογών επαναπατρισμού» μαζί με τα Ηνωμένα Εθνη και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ.
Προϋποθέσεις για μακροχρόνια κρίση
Ο πολωνός υπουργός Αμυνας Μάριους Μπλάζακ προειδοποίησε χθες ότι αυτή η κρίση «μπορεί να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια».
Η Βαρσοβία, καθώς και οι άλλοι γείτονες της Λευκορωσίας, η Λιθουανία και η Λετονία, αρνούνται να δεχθούν αυτές τις χιλιάδες των μεταναστών.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσει ότι τουλάχιστον ένδεκα μετανάστες έχουν χάσει την ζωή τους και στις δύο πλευρές των συνόρων από την έναρξη της κρίσης το καλοκαίρι.
Λευκορωσία και Ρωσία αρνούνται ότι έχουν ευθύνη για την κρίση, επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ότι δεν έχει υποδεχθεί τους μετανάστες και την Βαρσοβία για την χρήση βίας εναντίον τους, ενώ παράλληλα Μόσχα και Μινσκ παρουσιάζονται ως ανησυχούντες προστάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός»
Παράλληλα, η Μόσχα κατηγορείται ότι έχει αναπτύξει τις τελευταίες ημέρες επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη από το 2014 και την έναρξη της πολεμικής σύγκρουσης ανάμεσα στο Κίεβο και τις φιλορωσικές δυνάμεις της ανατολικής Ουκρανίας.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε χθες την Μόσχα ότι ο «στρατιωτικός τυχοδιωκτισμός» στα σύνορα της Ουκρανίας και της Πολωνίας θα συνιστούσε «τραγικό σφάλμα».
Παράλληλα, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για την ενίσχυση των τιμωρητικών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας τις προσεχείς ημέρες.
Έπειτα από πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αεροπορική εταιρεία της Λευκορωσίας Belavia ανακοίνωσε ότι αποκλείει από τις πτήσεις της από το Ντουμπάι προς την Λευκορωσία Σύρους, Ιρακινούς, Αφγανούς και Υμεμενίτες. Η Τουρκία επέβαλε τα ίδια μέτρα από την περασμένη εβδομάδα.
Το Ιράκ ανακοίνωσε την εκτέλεση πτήσης επαναπατρισμού τουλάχιστον 200 Ιρακινών που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP. Φωτογραφία: BELTA