ΕΛΛΑΔΑ

ΕΕ: Και η Ελλάδα υπέρ της παρακολούθησης των δημοσιογράφων

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Και η Ελλάδα υπέρ της παρακολούθησης των δημοσιογράφων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2023, 18:50
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα με πρωταγωνιστή τη Γαλλία και άλλα πέντε μέλη θέλουν να νομιμοποιήσουν την παρακολούθηση δημοσιογράφων για «λόγους ασφαλείας».

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις για να νομιμοποιήσουν την κρατική κατασκοπεία κατά των δημοσιογράφων στο πλαίσιο ενός νέου νόμου που σχεδιάστηκε στα χαρτιά για την προστασία τους, αποκαλύπτουν τα Investigate Europe, Disclose και Follow the Money.

Έγγραφα που ελήφθησαν από μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Νοέμβριο δείχνουν ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μεταξύ επτά κυβερνήσεων που επιμένουν σε μια ευρύτερη διατύπωση στην Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (EMFA), η οποία θα επιτρέπει τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού, αν αυτό κρίνεται απαραίτητο για την «εθνική ασφάλεια».

Σύμφωνα με το Investigate Europe οι νέες πιέσεις έρχονται μετά τη δημοσίευση του σχεδίου πρότασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο, το οποίο περιλάμβανε για πρώτη φορά αναφορά σε εξαίρεση «εθνικής ασφάλειας». Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από δημοσιογράφους, την κοινωνία των πολιτών και ευρωβουλευτές. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα τη χαρακτήρισαν «επικίνδυνη διάταξη, η οποία θα δηλητηριάσει το νόμο εκ των έσω». 

«Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καμία δουλειά να βρίσκονται στα τηλέφωνα των δημοσιογράφων. Εμείς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε προβλέψει κάτι τέτοιο. Είναι απαράδεκτο ότι τα κράτη μέλη προσπαθούν τώρα να επαναφέρουν αυτή την παράγραφο κατασκοπείας από την πίσω πόρτα», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντάνιελ Φράιντ, ο οποίος συμμετέχει στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις.

Ο δεξιός Γάλλος πολιτικός Ζοφρουά Ντιντιέ, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις, έχει ζητήσει επανειλημμένα από την κυβέρνηση Μακρόν «να εγκαταλείψει το σχέδιό της να κατασκοπεύει νόμιμα τους δημοσιογράφους. Αυτός ο ευρωπαϊκός κανονισμός πρέπει να προστατεύει τον πλουραλισμό και όχι να επιτρέπει την κατασκοπεία», δήλωσε.

Μετά από 15 μήνες διαπραγματεύσεων, το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να διαπραγματευτούν ένα τελικό νομικό κείμενο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αποφασιστική «τριμερής» συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου. Οι δύο θεμελιωδώς διαφορετικές θέσεις θα συγκρουστούν στο θέμα της κατασκοπείας των δημοσιογράφων και των πηγών τους από τις κρατικές αρχές.

Η προστασία των πληροφοριοδοτών «είναι μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ελευθερία του Τύπου», δήλωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2022, προσθέτοντας ότι χωρίς αυτήν, «ο ζωτικός ρόλος του Τύπου ως φύλακα της δημόσιας σφαίρας μπορεί να υπονομευθεί».

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) σε κοινή  παρέμβασή του με άλλες 16 Ευρωπαϊκές οργανώσεις για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάλεσε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να κατοχυρώσουν ισχυρές διατάξεις στον κανονισμό EMFA, ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά την ανεξαρτησία των ΜΜΕ σε ολόκληρη την ΕΕ.

Με πληροφορίες από Investigate Europe, Der Standard

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back