Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ-ΗΠΑ-Δασμοί: Ο Τραμπ θέλει περισσότερα

Εικόνα του άρθρου ΕΕ-ΗΠΑ-Δασμοί: Ο Τραμπ θέλει περισσότερα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2018, 21:23
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Η Ουάσιγκτον φαίνεται να μην πείθεται στις ευρωπαϊκές προτάσεις να ανοίξει περισσότερο τις αγορές της στα αμερικανικά προϊόντα, προκειμένου να άρει την απειλή επιβολής δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκού χάλυβα και αλουμινίου.

Η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ (φωτογραφία) μίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος μετά τη δημοσιοποίηση των προτάσεων, αλλά δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν φαίνεται ικανοποιημένη.

«Νομίζω πως δεν θεωρούν ότι είναι αρκετό», δήλωσε σε δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση των υπουργών της ΕΕ για θέματα εμπορίου.

Η Μάλμστρομ δήλωσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί την ΕΕ να δέχεται ανώτατα όρια, εκτός κι αν είναι στα επίπεδα των εξαγωγών των τελευταίων χρόνων.

«Ωστόσο, έχουμε την εντύπωση ότι με κάποιο τρόπο θέλουν να περιορίσουν τον χάλυβα στις ΗΠΑ, όπως και το αλουμίνιο», δήλωσε. 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν εμφανίστηκε εξίσου απαισιόδοξος. «Πιστεύω ότι την 1η Ιουνίου θα έχουμε ένα ακόμα αδιέξοδο», δήλωσε. «Ίσως κάνουμε ένα βήμα μπροστά αναφορικά με το τι μπορούμε να προσφέρουμε στους Αμερικάνους. Αυτό θα μπορούσε να είναι ότι θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση των ποσοστώσεων. Τα πάντα είναι ανοικτά, αλλά είναι δύσκολο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ορίσει δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά έχει δώσει στους Ευρωπαίους παραγωγούς εξαίρεση έως την 1η Ιουνίου ανάλογα με την έκβαση των συνομιλιών.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα σε τέσσερα σημεία που η Ένωση θα ήταν πρόθυμη να συζητήσει, περιλαμβανομένης της ευκολότερης πρόσβασης για βιομηχανικά προϊόντα, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι η εξαίρεση θα είναι μόνιμη.

Μέχρι στιγμής, οι ΗΠΑ έχουν δώσει μόνιμες εξαιρέσεις για τους δασμούς στα μέταλλα στην Αυστραλία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία και τη Νότια Κορέα, αλλά σε κάθε περίπτωση όρισαν ανώτατα όρια εισαγωγών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters. Φωτογραφία: ©European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back