ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Η Ουγγαρία μπλοκάρει τη βοήθεια προς την Ουκρανία

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Η Ουγγαρία μπλοκάρει τη βοήθεια προς την Ουκρανία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/12/2023, 09:40
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία μπλόκαρε την έγκριση ενός πακέτου οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να ξεκινήσουν επίσημα τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. 

Οι συνομιλίες για τη χρηματοδοτική δέσμη, η οποία απαιτεί ομοφωνία των 27 ηγετών της ΕΕ, τερματίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής και δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν ξανά τον Ιανουάριο, ενώ ορισμένοι εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία.

«Έχουμε ακόμη λίγο χρόνο, η Ουκρανία δεν ξεμένει από χρήματα τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από τις συνομιλίες. «Είμαι αρκετά βέβαιος ότι μπορούμε να επιτύχουμε μια συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους, σκεφτόμαστε τα τέλη Ιανουαρίου», δήλωσε ο Ρούτε.

Ο Όρμπαν υποστηρίζει ότι η Ουκρανία δεν θα έπρεπε να λαμβάνει τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, καθώς δεν αποτελεί μέλος της. Άλλοι ηγέτες έχουν διαβεβαιώσει το Κίεβο ότι θα διοχετεύσουν βοήθεια στην Ουκρανία εκτός του προϋπολογισμού της ΕΕ, εάν η Βουδαπέστη διατηρήσει τον αποκλεισμό της.

Η είδηση για τη χρηματοδότηση χτύπησε μια γλυκόπικρη νότα για την Ουκρανία, καθώς ήρθε λίγες ώρες αφότου οι ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν συνομιλίες για την ένταξη.

Αν και η ένταξη θα αργήσει πιθανότατα πολλά χρόνια, η απόφαση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες φέρνει την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στον μακροπρόθεσμο στρατηγικό της στόχο να αγκιστρωθεί στη Δύση και να απελευθερωθεί από την τροχιά της Μόσχας.

Η κίνηση αυτή έγινε σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία, αφού η αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων δεν κατάφερε να σημειώσει σημαντικά κέρδη και με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να μην μπορεί μέχρι στιγμής να περάσει από το αμερικανικό Κογκρέσο ένα πακέτο 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back