Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ηλιακής ενέργειας προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μην επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές, εν μέσω φόβων ότι η διακοπή των προμηθειών προϊόντων από την Κίνα θα βλάψει σοβαρά την ικανότητα της Ευρώπης να εγκαταστήσει γρήγορα καθαρή ενέργεια.
Η έκκληση αυτή γίνεται καθώς οι Βρυξέλλες και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν το ενδεχόμενο λήψης αυστηρότερων μέτρων για τις εισαγωγές, καθώς επιδιώκουν να επεκτείνουν την παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στην Ευρώπη και να μειώσουν την εξάρτηση από την Κίνα για προϊόντα που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε αυτό το μήνα έρευνα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δασμούς για την προστασία των παραγωγών της ΕΕ από τις φθηνότερες κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων.
«Οι δασμοί δεν αποτελούν καλή απάντηση στις τρέχουσες προκλήσεις της ευρωπαϊκής ηλιακής βιομηχανίας», δήλωσε ο Γκύντερ Έρφουρτ, διευθυντής του διοικητικού συμβουλίου της βιομηχανικής ομάδας SolarPower Europe, στα μέλη της οποίας περιλαμβάνονται παραγωγοί, μεγάλοι αγοραστές και εταιρείες που ασχολούνται με την εγκατάσταση.
«Αντί να επιβάλλουμε κυρώσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία μέσω δασμών, πρέπει να δώσουμε κίνητρα για ηλιακές εγκαταστάσεις που προέρχονται από την ανθεκτική ευρωπαϊκή ηλιακή παραγωγή. Με αυτόν τον τρόπο, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας μπορεί να συνεχιστεί απρόσκοπτα, ενώ η ευρωπαϊκή ηλιακή παραγωγή μπορεί να αναπτυχθεί σταθερά», δήλωσε ο Erfurt, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής εταιρείας παραγωγής ηλιακών κυττάρων Meyer Burger.
Σε ανακοίνωσή της, η SolarPower Europe δήλωσε ότι οι εμπορικοί φραγμοί στην ηλιακή ενέργεια θα ήταν μια «χαμένη στρατηγική» και τους προέτρεψε να βοηθήσουν αντ' αυτού τους τοπικούς κατασκευαστές να αναπτυχθούν - μεταξύ άλλων, διευκολύνοντας την υποστήριξη των τοπικών εργοστασίων βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις. Η SolarPower Europe δεν ανέφερε ρητά την Κίνα.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΕ προμηθεύεται περισσότερο από το 90% των πλινθωμάτων και των πλακών για ηλιακούς συλλέκτες από την Κίνα.
Οι ευρωπαίοι κατασκευαστές έχουν διαμαρτυρηθεί για μια «πλημμύρα» κινεζικών ηλιακών μονάδων στην ευρωπαϊκή αγορά που προσφέρονται σε τιμές χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής και τους αναγκάζουν να μειώσουν τις δικές τους.
Όμως, η βιομηχανία φοβάται ότι ο περιορισμός των κινεζικών προμηθειών θα προκαλέσει επανάληψη της περιόδου 2013-2018, όταν οι εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη υποχώρησαν προσωρινά - συμπίπτοντας με τα όρια της ΕΕ στις εισαγωγές κινεζικών ηλιακών πάνελ και κυψελών χωρίς δασμούς.
Η ΕΕ εγκατέστησε πέρυσι δυναμικότητα ηλιακής ενέργειας ρεκόρ 40 γιγαβάτ.
Με πληροφορίες από Reuters