ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: «Φρένο» στην καταστροφή απούλητων ενδυμάτων

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: «Φρένο» στην καταστροφή απούλητων ενδυμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/12/2023, 12:01
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των κρατών μελών της ΕΕ κατέληξαν την Τρίτη σε συμφωνία για να σταματήσουν τους μεγάλους ομίλους λιανικής πώλησης να καταστρέφουν απούλητα ρούχα και υποδήματα.

Οι κανόνες αποσκοπούν στην πάταξη των επιπτώσεων της «γρήγορης μόδας» και στη μείωση των αποβλήτων. 

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν την κατανάλωση κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη, η οποία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή μετά τα τρόφιμα, τη στέγαση και τις μεταφορές.

Αν και η απαγόρευση θα αρχίσει κατ' αρχήν μετά από δύο χρόνια για τις μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν συμφωνηθεί εξαιρέσεις για τις μικρές επιχειρήσεις, καθώς και μια μεταβατική περίοδος έξι ετών για τις μεσαίες επιχειρήσεις. 

Η τελευταία συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε αλλαγές στους λεγόμενους κανόνες οικολογικού σχεδιασμού.

Με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και θα είναι ευκολότερο να επαναχρησιμοποιούνται, να επισκευάζονται και να ανακυκλώνονται, μειώνοντας την κατανάλωση πόρων όπως η ενέργεια και το νερό.

Η ευρωβουλευτής Alessandra Moretti, η οποία ηγήθηκε της νομοθεσίας στο κοινοβούλιο, δήλωσε: «Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στο μοντέλο "πάρε, φτιάξε, πέταξε" που είναι τόσο επιβλαβές για τον πλανήτη μας, την υγεία μας και την οικονομία μας». 

«Τα νέα προϊόντα θα σχεδιάζονται με τρόπο που θα ωφελεί όλους, θα σέβεται τον πλανήτη μας και θα προστατεύει το περιβάλλον».

Η Επιτροπή θα έχει επίσης την εξουσία να επεκτείνει την απαγόρευση σε άλλα μη πωληθέντα προϊόντα πέραν των ειδών ένδυσης και υπόδησης.

Ποια άλλα υλικά μπορεί να επηρεαστούν; Οι πλήρεις λεπτομέρειες των απαιτήσεων για τα επιμέρους προϊόντα δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί με το κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη να πρέπει ακόμη να εγκρίνουν επίσημα τη συμφωνία, αν και αυτό πιστεύεται ότι είναι τυπικό. 

Η συμφωνία περιγράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να εκδίδει νομικά δεσμευτικές απαιτήσεις για να καταστήσει αγαθά όπως έπιπλα, ελαστικά, απορρυπαντικά, χρώματα και χημικά πιο φιλικά προς το περιβάλλον. 

Τα αγαθά πρέπει επίσης να πωλούνται με ένα «ψηφιακό διαβατήριο προϊόντος», το οποίο θα μπορούσε να είναι ένας κωδικός QR, προκειμένου να βοηθηθούν οι καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές για τις αγορές τους.

Ωστόσο, πολλές πρώτες ύλες, όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο, πρόκειται επίσης να ρυθμιστούν αναλόγως στο μέλλον. Εξαιρέσεις προβλέπονται για αγαθά όπως τα αυτοκίνητα και τα στρατιωτικά προϊόντα.

Με πληροφορίες από DW



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3