ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ρούχα που αστράφτουν: Τέσσερις συμβουλές

Εικόνα του άρθρου Ρούχα που αστράφτουν: Τέσσερις συμβουλές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/04/2023, 15:49
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το αίσθημα της φρεσκάδας και καθαριότητας που απολαμβάνουμε ξαπλώνοντας με καθαρές πιτζάμες σε καθαρά σεντόνια, είναι ένα από τα ωραιότερα και ταυτόχρονα απλούστερα που μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας.
Αλλά ακόμη και το να φοράμε απλώς ένα οποιοδήποτε ρούχο για πρώτη φορά μετά το πλυντήριο, πέραν τους αισθήματος της καλής υγιεινής που προσφέρει, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, ανεβάζει τη διάθεση και συνεπώς ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας, αφού νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας κι αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Μερικές φορές ωστόσο, ο λίγος ελεύθερος χρόνος που απομένει για τις δουλειές του σπιτιού, μας οδηγεί στη βιαστική διεκπεραίωσή τους, με συνέπεια την παράλειψη κάποιων βημάτων που οδηγούν σε μετριότερα τελικά αποτελέσματα.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το πλύσιμο των ρούχων, υπάρχει ένα σύνολο χρυσών κανόνων και συμβουλών, που εξασφαλίζουν το επιθυμητό αίσθημα καθαριότητας και άρωμα φρεσκάδας.


Τακτικό Πλύσιμο

Η βασικότερος τρόπος για να διατηρήσουμε τα ρούχα μας καθαρά, είναι ασφαλώς να μην αμελούμε να τα πλένουμε συχνά, απομακρύνοντας τις άσχημες μυρωδιές που αφήνει ο ιδρώτας, τυχόν λεκέδες αλλά και οι αέριοι ρύποι. Δεν ξεχνάμε να ακολουθούμε αναγραφόμενες οδηγίες πλυσίματος.

Σημαντικό είναι επίσης να μην υπερφορτώνουμε τον κάδο του πλυντηρίου, και να αφήνουμε ελεύθερο χώρο στα ρούχα για να μετακινηθούν και να καθαριστούν σωστά.

Αν τα ρούχα μας δεν είναι τόσο βρώμικα ώστε να τα (ξανα)πλύνουμε, μπορούμε να τα αερίσουμε κρεμώντας σε έναν εξωτερικό ή καλά αεριζόμενο χώρο.

Απορρυπαντικό & Μαλακτικό

Απαραίτητη είναι η τοποθέτηση της ακριβώς απαραίτητης ποσότητας απορρυπαντικού και η ισορροπία ανάμεσα στην ελλιπή και την υπερβολική. Λιγότερη ποσότητα από την απαραίτητη, συνεπάγεται προφανώς πιθανά κατάλοιπα βρωμιάς και λεκέδων, που προσδίδουν ανεπιθύμητες οσμές. Από την άλλη, η πλύση με υπερβολική ποσότητα απορρυπαντικού, μπορεί να αφήσει τα ρούχα υπολείμματα, που θα δώσουν τη μυρωδιά μούχλας.

Η χρήση μαλακτικού στον κύκλο πλυσίματος ενισχύει το αίσθημα φρεσκάδας και κάνει τα ρούχα μας πιο απαλά. Και σε αυτή την περίπτωση, η υπερβολική ποσότητα, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα δίνοντας άσχημη μυρωδιά στα ρούχα μας.


Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φυσικά συστατικά που βοηθούν στην εξάλειψη των οσμών από τα ρούχα. Συγκεκριμένα, τοποθετήστε μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα ή ένα φλιτζάνι ξίδι μαζί με το απορρυπαντικό, για να απομακρύνετε τις δυσάρεστες οσμές. Ακόμη, με αυτή τη μέθοδο εξαλείφεται από τα ρούχα ο στατικός ηλεκτρισμός.


Υγεία Πλυντηρίου Ρούχων

Εξίσου σημαντική για τη φρεσκάδα των πλυμένων μας ρούχων, είναι η συμβολή μιας συσκευής χωρίς βλάβες και φθορές.

Η χρήση της σωστής ποσότητας απορρυπαντικού που αναφέραμε προηγουμένως, είναι σημαντική και για τη διατήρηση της υγείας του πλυντηρίου, και την αποφυγή της συσσώρευσης του πλεονάζοντος απορρυπαντικού.
Είναι σημαντικό να μεριμνούμε για την τακτικό και σωστό καθαρισμό του πλυντηρίου, για να μην έρθουμε αντιμέτωποι με την ανάπτυξη μούχλας και κατά συνέπεια τη δυσάρεστη οσμή στα ρούχα μας.

Αν παρατηρήσετε επίμονη δυσάρεστη μυρωδιά, συμβουλευτείτε τον υδραυλικό σας ή αναζητήστε επαγγελματίες για επισκευές πλυντηρίων ρούχων στην Αθήνα από το arximastoras.gr, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο ανεπαρκούς ξεπλύματος ή φράξιμο σωλήνωσης.

Σωστό στέγνωμα

Απλώστε τα ρούχα αμέσως μετά τη λήξη του κύκλου πλυσίματος και μην τα αφήνετε για αρκετή ώρα μέσα στον κάδο. Αυτή η επιπλέον παραμονή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση λεκέδων από τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού και δυσωδία από την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.

Τέλος, προτιμήστε να στεγνώνετε τα ρούχα σας με φυσικό τρόπο στο φως του ήλιου, τουλάχιστον κατά τους μήνες που ο καιρός το επιτρέπει, αφού ο ήλιος δίνει ένα ιδιαίτερο άρωμα.
Για τη φύλαξή τους, τοποθετήστε τα σε ξηρό και δροσερό μέρος και προαιρετικά χρησιμοποιήστε φακελάκια λεβάντας ή μπάλες κέδρου που θα διατηρήσουν τη φρεσκάδα τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back