Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος για το Brexit

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος για το Brexit
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/12/2018, 13:32
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε απόψε ότι συγκαλεί σύνοδο κορυφής αφιερωμένη στο Brexit την Πέμπτη, σημειώνοντας όμως ταυτόχρονα ότι δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω μια σύνοδο για το Brexit την Πέμπτη», πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, ανέφερε με μήνυμά του στο Twitter ο Τουσκ. «Δεν θα επαναδιαπραγματευτούμε τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου και του backstop (σ.σ. το λεγόμενο ‘δίχτυ ασφαλείας’ για τα σύνορα με τη Βόρεια Ιρλανδία) αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα διευκολύνουμε την επικύρωση (της συμφωνίας) από τη βρετανική πλευρά», πρόσθεσε.

«Καθώς ο χρόνος εξαντλείται, θα συζητήσουμε επίσης το κατά πόσο είμαστε προετοιμασμένοι για ένα σενάριο αποχώρησης χωρίς συμφωνία», τόνισε.


ΤΟ BREXIT ΣΤΟ ΧΑΟΣ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανέβαλε την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της συμφωνίας της για το Brexit, βυθίζοντας στο χάος το σχέδιο της Βρετανίας να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού παραδέχθηκε πως υπέστη μεγάλη ήττα.

Η απόφαση της Τερέζας Μέι, την παραμονή της προγραμματισμένης ψηφοφορίας, ανοίγει τον δρόμο για μια σειρά πιθανών εκβάσεων, που κυμαίνονται από ένα άτακτο Brexit χωρίς συμφωνία, μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής εβδομάδες πριν από την έξοδο της Βρετανίας την 29η Μαρτίου έως τη διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.

Ανακοινώνοντας την αναβολή της ψηφοφορίας, η Μέι προκάλεσε το γέλιο ορισμένων βουλευτών μόλις ανέφερε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη για τη συμφωνία που σύναψε τον προηγούμενο μήνα με την ΕΕ, έπειτα από 18 μήνες περίπλοκων διαπραγματεύσεων κι ότι άκουσε προσεκτικά τις διαφορετικές απόψεις των βουλευτών.

Η Τερέζα Μέι σημείωσε ότι θα επιδιώξει να της δοθούν περαιτέρω εγγυήσεις από την ΕΕ σχετικά με το backstop, το «δίχτυ ασφαλείας» προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο συνοριακών ελέγχων μεταξύ της βρετανικής επαρχίας της Βόρειας Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας, μιας χώρας μέλους της ΕΕ και θα στοχεύει να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στο βρετανικό κοινοβούλιο στην εφαρμογή του.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι ανοικτοί σε μια συζήτηση για τα ιρλανδικά σύνορα, αν και το γερμανικό ΥΠΕΞ επισήμανε ότι δεν βλέπει τι θα μπορούσε να αλλάξει στη συμφωνία των 585 σελίδων.

Σύμφωνα με τη Μέι, το βαθύτερο ερώτημα είναι εάν το κοινοβούλιο θέλει να εκπληρώσει τη βούληση του βρετανικού λαού ή να φανερώσει τις βαθιές διαφορές στην πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, μέσω της διεξαγωγής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

Η απόφαση της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης να αναβάλει την ψηφοφορία ελήφθη ώρες αφότου το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάνθηκε ότι η βρετανική κυβέρνηση μπορεί μονομερώς να ανατρέψει την απόφασή της για έξοδο από το μπλοκ χωρίς να συμβουλευτεί τις άλλες χώρες μέλη.

Η χρονική στιγμή της έκδοσης της απόφασης αυτής δεν αποτελεί σύμπτωση, αφού το δικαστήριο διευκρίνισε ότι απεφάνθη επειγόντως για διασφαλίσει ότι οι Βρετανοί βουλευτές κατανοούν τις επιλογές τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Φωτογραφία: © European Union


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back