ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Βρυξέλλες εναντίον Βρυξελλών

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Βρυξέλλες εναντίον Βρυξελλών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/03/2024, 21:53
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να ασκήσει αγωγή κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποδέσμευση 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια συνοχής για την Ουγγαρία, τα οποία είχαν μπλοκαριστεί λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Η τελική ανακοίνωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, μετά το πράσινο φως που έδωσε η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων το βράδυ της Δευτέρας, με 16 ψήφους υπέρ και μία κατά. Η νομική προσφυγή απαιτεί την έγκριση της προέδρου του Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, και πρέπει να υποβληθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το αργότερο έως τις 25 Μαρτίου.

Η απόφαση ελήφθη μία ημέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, όπου οι ηγέτες θα συζητούσαν νέα βοήθεια προς την Ουκρανία και την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για το Κίεβο. και που ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απειλούσε να θέσει βέτο.

Η απόφαση της προέδρου της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποδεσμεύσει τα κεφάλαια συνάντησε αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι την κατηγόρησαν ότι υπέκυψε στον εκβιασμό του Όρμπαν.

Σε ένα οργισμένο ψήφισμα που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο, οι ευρωβουλευτές προειδοποίησαν για προσφυγή σε νομικές ενέργειες και τόνισαν ότι «σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς και να ανταλλάξει τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ και των συμμάχων της απαρνούμενη τις αξίες της».

«Η Ουγγαρία δεν πληροί το πρότυπο της δικαστικής ανεξαρτησίας που ορίζεται στις (Συνθήκες της ΕΕ), καθώς τα μέτρα που υιοθετήθηκαν δεν διασφαλίζουν επαρκείς εγγυήσεις έναντι της πολιτικής επιρροής και μπορούν είτε να παρακαμφθούν είτε να εφαρμοστούν ανεπαρκώς», ανέφεραν.

Η Επιτροπή είχε υποστηρίξει ότι η αποδέσμευση ήταν δικαιολογημένη επειδή η Βουδαπέστη είχε περάσει τον περασμένο Μάιο μια μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και τον μετριασμό της πολιτικής παρέμβασης στα δικαστήρια, σύμφωνα με τέσσερα «σούπερ ορόσημα» που είχε επιβάλει η εκτελεστική εξουσία.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back