Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ-Brexit: Η Μέι ανακοινώνει σχέδιο συμφωνίας

Εικόνα του άρθρου ΕΕ-Brexit: Η Μέι ανακοινώνει σχέδιο συμφωνίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2018, 02:56
ΚΟΣΜΟΣ

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένα σχέδιο συμφωνίας για το Brexit έχει επιτευχθεί μεταξύ Βρετανών και Ευρωπαίων διαπραγματευτών και αυτό θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο.

«Το υπουργικό συμβούλιο θα συγκληθεί σήμερα στις 16:00, (ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει το σχέδιο συμφωνίας που έχουν συνάψει οι διαπραγματευτικές ομάδες στις Βρυξέλλες και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα», ανέφερε η κυβέρνηση.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας στη Βουλή των Κοινοτήτων Ίαν Μπλάκφορντ, και ο Βινς Σέιμπλ, ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών σε κοινή επιστολή τους κάλεσαν για το δικαίωμα να καταθέσουν τροπολογίες -πριν τη ψηφοφορία- δίνοντας στο κοινοβούλιο να ψηφίσει για έναν εναλλακτικό δρόμο.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ανέφερε στο κοινοβούλιο ότι θα πρέπει αρχικά να αποδεχθεί ή να απορρίψει τη συμφωνία διαζυγίου με την ΕΕ και ότι δεν θα πρέπει να αυτομάτως να κατατεθούν τροπολογίες στη συμφωνία αυτή.

«Πρόσφατες παρεμβάσεις υπουργών της κυβέρνησης έχουν αναφέρει ότι εσείς και η κυβέρνησή σας μπορεί να επιδιώξετε να περιορίσετε ή να παρεμποδίσετε τη διαδικασία για την τελική ψηφοφορία σε μια απόπειρα φίμωσης του κοινοβουλίου», υπογράμμισαν οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων στην επιστολή τους.

«Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι αυτό θα είναι εντελώς απαράδεκτο», πρόσθεσαν.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ

Όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου η συμφωνία για το Brexit είναι έτοιμη να γίνει, προσθέτοντας ότι ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ τόνισε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας για το Brexit έχουν «διευκρινιστεί» αλλά προειδοποίησε ότι η συμφωνία απαιτεί από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να ξεπεράσει τους διαχωρισμούς στην κυβέρνησή της.

Αν και οι εντατικές συνομιλίες με τη Βρετανία το Σαββατοκύριακο απέτυχαν να φθάσουν σε μια σημαντική πρόοδο στο ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit είπε ότι οι παράμετροι της συμφωνίας έχουν διευκρινιστεί μιλώντας στους υπουργούς εξωτερικών στο Λουξεμβούργο στο συμβούλιο γενικών υποθέσεων.

Η Μέι αναμένεται να επιδιώξει αύριο την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου για τις παραχωρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου σε τρεις βασικούς τομείς που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν μια συμφωνία αύριο:

Πρώτον, η συζήτηση περιστρέφεται τώρα γύρω από το λεγόμενο προσωρινό τελωνειακό καθεστώς που θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, εάν δεν επιτευχθεί τελική συμφωνία για την αποτροπή της ανάγκης για σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία.

Δεύτερον, ένα άλλο δύσκολο σημείο αφορά τα αλιευτικά δικαιώματα. Σε αντάλλαγμα της προσφοράς στη Βρετανία μιας συμφωνίας τελωνειακής ένωσης που θα καθιστούσε πολύ πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενιαία αγορά, οι ευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν τα αλιευτικά δικαιώματα στα βρετανικά ύδατα. Η Βρετανία προσφέρει, αντίθετα, μια ρήτρα «καλής πίστης» για το εμπόριο αλιευτικών δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τη μετάβαση του Brexit.

Τρίτον, υπάρχουν εκκρεμή ζητήματα στον «μηχανισμό ισότιμων όρων ανταγωνισμού» που ζητά η ΕΕ ως αντίτιμο του προσωρινού τελωνειακού καθεστώτος. Η Βρετανία θα πρέπει να συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες και νέους περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων, γράφουν οι Times.

 

Η ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Η έκθεση για την ανεργία δείχνει μείωση του αριθμού των εργαζομένων από άλλες χώρες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο, γράφει ο Guardian. Οι Βρετανοί υπήκοοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 448.000 και ανέρχονται συνολικά σε 29 εκατομμύρια. Οι υπήκοοι της ΕΕ που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 132.000 και πλέον ανέρχονται σε 2,25 εκατομμύρια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από τότε που άρχισαν να υπάρχουν συγκρίσιμα αρχεία το 1997, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters. Φωτογραφία αρχείου: Η Τερέζα Μέι υποδέχεται στην Ντάουνινγκ Στριτ 10, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνη. © European Union/Niklas HALLEN

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back