ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Αυστηρότεροι κανόνες για την τεχνητή νοημοσύνη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2023, 22:45
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν την Τετάρτη σε αλλαγές στο σχέδιο κανόνων για την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να συμπεριληφθεί η απαγόρευση της χρήσης της τεχνολογίας στη βιομετρική ταυτοποίηση, αναγνώριση συναισθημάτων και προληπτική αστυνόμευση και στην υποχρέωση των εφαρμογών «παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης» όπως το ChatGPT, να αποκαλύπτουν το περιεχόμενο που δημιουργείται από αυτή.

Οι τροποποιήσεις στον προτεινόμενο νόμο-ορόσημο της Επιτροπής της ΕΕ που αποσκοπεί στην προστασία των πολιτών από τους κινδύνους της τεχνολογίας θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια σύγκρουση με τις χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στην πλήρη απαγόρευση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη βιομετρική επιτήρηση.

Η ταχεία υιοθέτηση του ChatGPT της OpenAI που υποστηρίζεται από τη Microsoft και άλλων ρομπότ έχει οδηγήσει κορυφαίους επιστήμονες και στελέχη εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο Elon Musk της Tesla και ο Sam Altman της OpenAI, να θέσουν τους πιθανούς κινδύνους για την κοινωνία.

«Ενώ οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δικές τους δημιουργίες, η Ευρώπη προχώρησε και πρότεινε μια συγκεκριμένη απάντηση στους κινδύνους που αρχίζει να εγκυμονεί η τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Μπράντο Μπενιφέι, συνεισηγητής του νομοσχεδίου.

Το Κοινοβούλιο θέλει να πατάξει τη χρήση της αναγνώρισης προσώπου σε δημόσιους χώρους, έναν τομέα που θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χρήσεις της τεχνητής νοημοσύνης.


Οι νέοι κανόνες

Οι νέοι κανόνες θα χωρίζουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε κατηγορίες ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου που αντιπροσωπεύουν και θα θεσπίζουν υποχρεώσεις, για τους παρόχους αλλά και για όσους τα διαθέτουν, για καθεμία από αυτές τις κατηγορίες. Σύμφωνα με το προσχέδιο της νομοθεσίας, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που κατατάσσονται στο επίπεδο υπερβολικά υψηλού κινδύνου για την ανθρώπινη ασφάλεια θα απαγορεύονται πλήρως, όπως σε περιπτώσεις «κοινωνικής βαθμολόγησης». Οι ευρωβουλευτές διεύρυναν την συγκεκριμένη κατηγορία, συμπεριλαμβάνοντας επίσης τις χρήσεις της τεχνολογίας αυτής που αποτελούν παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής ή οδηγούν σε διακρίσεις


Υγεία, ασφάλεια

Οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν, επίσης, ότι ο κατάλογος με τις χρήσεις υψηλού κινδύνου θα περιλαμβάνει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που προκαλούν σημαντική βλάβη στην υγεία, την ασφάλεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων ή στο περιβάλλον. 

Στον ίδιο κατάλογο συμπεριλήφθηκαν ακόμα τα συστήματα που χρησιμοποιούνται για να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους και συνεπώς τα αποτελέσματα των εκλογών, καθώς και οι συστάσεις περιεχομένου που κάνουν οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στους πάνω από 45 εκατομμύρια χρήστες τους, με βάση αλγόριθμους.

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση σχετικά με την νέα νομοθεσία της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη με 499 ψήφους υπέρ, 28 κατά και 93 αποχές. Θα ξεκινήσει τώρα συνομιλίες με το Συμβούλιο, με σκοπό να καταλήξουν σε συμφωνία για την τελική μορφή που θα λάβει η νομοθεσία.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back