ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

ΕΕ: Αναζητούν κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Αναζητούν κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/04/2018, 18:18
ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Προσπάθειες να εμφανίσουν ενιαίο μέτωπο απέναντι στη Ρωσία, μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας στη Συρία, θα καταβάλλουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνεδριάζουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή και του Νίκου Κοτζιά (στη φωτογραφία αριστερά με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην ΕΕ, Ανδρέα Παπασταύρου, λίγο πριν τη συνεδρίαση).

Οι 28 χώρες είναι διχασμένες: Από την μία η Γαλλία και η Βρετανία που συμμετείχαν στις επιδρομές. Από την άλλη οι ουδέτερες. Μεταξύ των δύο τα μέλη του ΝΑΤΟ, πολλά εκ των οποίων έχουν διαφορετική άποψη για τα πλήγματα. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση της Ιταλίας η οποία διαβεβαίωσε ότι πρόκειται «για μια περιορισμένη δράση (…) η οποία δεν θα αποτελέσει την αρχή μιας κλιμάκωσης».

Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντίθετες στα πλήγματα καθώς φοβούνται την αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, στενού συμμάχου του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Στη διάρκεια της μηνιαίας συνόδου τους στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την πολιτική που θα ακολουθήσουν απέναντι στη Μόσχα προκειμένου να βρεθεί μια λύση για τον πόλεμο στη Συρία.


ΑΥΞΗΣΗ ΠΙΕΣΗΣ

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να αυξήσουμε την πίεση στη Ρωσία για να την αναγκάσουμε να αλλάξει στάση. Αυτή είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να λυθεί το ζήτημα της συριακής κρίσης», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

«Πρέπει να ελπίσουμε τώρα ότι η Ρωσία θα κατανοήσει ότι μετά τη στρατιωτική απάντηση (…) πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προωθήσουμε μια πολιτική διαδικασία στη Συρία, η οποία θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση. Η Γαλλία είναι διατεθειμένη να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε ο Γάλλος ομόλογός του Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε ότι τα πλήγματα αυτά ήταν «απαραίτητα» και «κατάλληλα». Όμως οι υπόλοιπες πρωτεύουσες της ΕΕ προειδοποίησαν κατά της στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία.

Όλες οι χώρες μέλη συμφωνούν: η χρήση χημικών όπλων, για την οποία κατηγορείται η Δαμασκός στη Ντούμα, είναι απαράδεκτη και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη.

Στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε το Σάββατο εξ ονόματος και των 28 μελών της ΕΕ από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι υπογραμμίζεται ότι πρέπει «να λογοδοτήσουν» οι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου. Όμως δεν δικαιολογεί τα πλήγματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP. Φωτογραφία: ©European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back