ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Ανακοίνωσε πάγωμα παλαιστινιακών κονδυλίων μέσω... social media!

Εικόνα του άρθρου ΕΕ: Ανακοίνωσε πάγωμα παλαιστινιακών κονδυλίων μέσω... social media!
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/10/2023, 00:42
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΕ ανακοίνωσε την αναστολή των πληρωμών σχεδόν 700 εκατ. ευρώ προς τους Παλαιστίνιους ως αποτέλεσμα των επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ, προκαλώντας διπλωματικό επεισόδιο με την Ιρλανδία να δηλώνει ότι δεν υπάρχει νομική βάση για τη «μονομερή» κίνηση.

Ο Όλιβερ Βαρχέλι (φωτογραφία), ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, ανακοίνωσε ότι «όλες οι πληρωμές [ανεστάλησαν] αμέσως» και «όλα τα έργα τέθηκαν υπό επανεξέταση» σε ανάρτησή του στο X, (πρώην Twitter), το απόγευμα της Δευτέρας. «Δεν μπορεί να υπάρξει βάση για business as usual», είπε.

Η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο αμφισβήτησαν τη δήλωση, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τους αξιωματούχους της Επιτροπής, οι οποίοι είχαν δηλώσει ότι οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση θα λαμβάνονταν σε έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την Τρίτη.

«Είδαμε το tweet που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα ο επίτροπος Βαρχέλι ... Η αντίληψή μας είναι ότι δεν υπάρχει νομική βάση για μονομερή απόφαση αυτού του είδους από μεμονωμένο επίτροπο και δεν αναμένουμε αναστολή της βοήθειας», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Δουβλίνο.

Η Μαδρίτη και οι Βρυξέλλες εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις, με το Βέλγιο να ανακοινώνει ότι η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί.

Καθώς περνούσαν ώρες χωρίς εξηγήσεις, ένας άλλος επίτροπος αναγκάστηκε να καθησυχάσει τους επικριτές ότι οι πολίτες στη Γάζα δεν εγκαταλείπονται μπροστά σε έναν «πλήρη αποκλεισμό» ενέργειας και τροφίμων από το Ισραήλ.

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ προς τους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί», έγραψε στο Twitter ο επίτροπος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.


Ερωτήματα

Η διαμάχη για το tweet εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τους ανώτερους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες που κάνουν ανακοινώσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενης ενημέρωσης τη Δευτέρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να τραβήξει μια σαφή γραμμή μεταξύ της Χαμάς, την οποία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση, και του παλαιστινιακού λαού, ο οποίος έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.

Η ΕΕ δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τα 691 εκατ. ευρώ που ανέφερε ο Βαρχέλι. Ένα κράτος μέλος ανέφερε ότι υπήρχε ένα ερώτημα σχετικά με το ποια νομοθετική βάση είχε η Επιτροπή για να παγώσει τη χρηματοδότηση, ενώ ένας άλλος διπλωμάτης επισήμανε τις διαφορές μεταξύ των αναπτυξιακών κονδυλίων για γέφυρες και δρόμους και της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία θεωρούσαν ότι δεν περιλαμβανόταν.

Ο Βαρχέλι άφησε επίσης τους αξιωματούχους της Επιτροπής της ΕΕ να ψάχνουν για απαντήσεις, αφού νωρίτερα μέσα στην ημέρα είχε δηλώσει ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με τη χρηματοδότηση θα ληφθεί στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, όταν ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα βρίσκεται στο Ομάν για να συμμετάσχει σε μια προκαθορισμένη διάσκεψη μεταξύ της ΕΕ και των κρατών του Κόλπου. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που δεν βρίσκονται στο Μοσχάτο θα συμμετάσχουν μέσω βιντεοκλήσης.

Όταν ρωτήθηκε νωρίτερα τη Δευτέρα για την απάντηση της ΕΕ σε μια πιθανή ανθρωπιστική κρίση στην Παλαιστίνη, εκπρόσωπος του Μπορέλ είχε δηλώσει: «Είναι σαφές ότι ήδη πριν από αυτή την τελευταία κλιμάκωση υπάρχουν τεράστιες ανθρωπιστικές ανάγκες στη Γάζα και θα αυξηθούν. Επομένως, αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Η Γερμανία

Η Γερμανία αποφάσισε επίσης να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής χρηματοδότησης. «Έχουμε ήδη δώσει μεγάλη προσοχή στο να διασφαλίσουμε ότι η υποστήριξή μας προς τους ανθρώπους στα παλαιστινιακά εδάφη εξυπηρετεί την ειρήνη και όχι τους τρομοκράτες. Αλλά αυτές οι επιθέσεις κατά του Ισραήλ αποτελούν τρομερή καμπή. Ως εκ τούτου, θα εξετάσουμε το σύνολο των δεσμεύσεών μας προς τα παλαιστινιακά εδάφη», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής η Γερμανίδα υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, σε ανακοίνωσή της.

Με πληροφορίες από Guardian. ΦΩτογραφία: European Union

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back