ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Εδώ παίζουμε μπάλα. Άμα θέλεις οικογένεια και φίλους, να κάτσεις με τη μαμά σου!

Εικόνα του άρθρου Εδώ παίζουμε  μπάλα. Άμα θέλεις οικογένεια και φίλους, να κάτσεις με τη μαμά σου!
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2023, 21:13
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Του Βασίλη Κωστάκη

Το φυλλάδιο της φωτογραφίας ανήκει σε ακαδημία ποδοσφαίρου της πόλης. Έτσι απευθύνεται σε μικρούς φιλόδοξους ποδοσφαιριστές και ποδοσφαιρίστριες. Γιατί, όπως υπονοείται, σημασία έχει μόνο η νίκη και η πρωτιά.

Δύσκολο να βρεθεί μια πιο τοξική ιδέα. Γαλουχώντας τα παιδιά έτσι δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει όταν ως φίλαθλοι αργότερα τους απασχολεί μόνο η νίκη —συχνά με κάθε μέσο— και όχι το θέαμα. Όταν στο σχολείο τους αφορούν οι βαθμοί, και όχι η γνώση και η καλλιέργεια. Όταν στη ζωή τους απασχολεί η μεγιστοποίηση των χρημάτων και τα πολλά likes, αντί οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις.

Όμως στο σχολείο καλό είναι να πηγαίνουμε για να μάθουμε. Τη ζωή μας καλό είναι να τη ζήσουμε για να να ευτυχήσουμε. Και το ποδόσφαιρο καλό είναι να το παίζουμε για τη χαρά του παιχνιδιού. 

Ας θυμηθούμε, γιατί πρωτοπαίξαμε ποδόσφαιρο; Τι τελικά θυμόμαστε από τους αγώνες που παίξαμε και παρακολουθήσαμε; Τα ποσοστά; Τους πρώτους σκόρερ; Τις νίκες; Ή μήπως θυμόμαστε ένα συναίσθημα που είχε αξία για εμάς διότι το μοιραστήκαμε με άλλους ανθρώπους;

Ας μάθουμε τα παιδιά μας να παίζουν μπάλα για κάτι ανώτερο από μια νίκη ή μια κούπα. Για την παρέα, την αλληλεγγύη και τη χαρά του παιχνιδιού.

*Ο Βασίλης Κωστάκης είναι συγγραφέας του επερχόμενου βιβλίου “Αλλάζοντας τον κόσμο με μία μπάλα” (εκδόσεις Διόπτρα, Μάρτης 2024)

ΣΧΟΛΙΑ
Ελένη
Πραγματικά πολύ ωραία η κατακλείδα του άρθρου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back