Oikonomou pisoi
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Έδρες στα Γιάννενα: 3-1-1, 4-1 ή…

Εικόνα του άρθρου Έδρες στα Γιάννενα: 3-1-1, 4-1 ή…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/05/2023, 19:21
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ

Το μεγάλο «μυστήριο» των εκλογών, τόσο των προχτεσινών, όσο και αυτών της 25ης Ιουνίου, είναι η κατανομή των εδρών, ειδικά στα Γιάννενα.

Για το πώς κατανεμήθηκαν προχτές, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Το σκηνικό στις 25 Ιουνίου αναμένεται πιο περίπλοκο.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΝΔ θα πάρει περισσότερες έδρες, αν κρατήσει τα ποσοστά της. Με το νέο νόμο, το κόμμα που παίρνει πάνω από 25%, λαμβάνει 20 έδρες μπόνους. Για κάθε 0,5% πάνω από το 25% παίρνει άλλη μια έδρα μπόνους, μέχρι τις 30 έδρες.

Επομένως, το ανώτατο μπόνους είναι 50 έδρες.

Δεν είναι όμως τίποτα τόσο απλό και ο λόγος είναι ότι όλοι οι εκλογικοί νόμοι στην Ελλάδα, από το 2004 και μετά, τροποποιούνται και δεν αλλάζουν ριζικά. Κυρίως, αλλάζουν τα μπόνους των πρώτων κομμάτων και από πού τα λαμβάνουν.

Πίσω όμως στο νομό Ιωαννίνων: το βασικό χαρακτηριστικό του νομού είναι ότι έχει πέντε έδρες.

Ανάλογα με το εκλογικό μέτρο κάθε εκλογικής περιφέρειας, κάθε κόμμα που το καλύπτει, παίρνει μια έδρα. Η εκλογικη περιφέρεια συνήθως ταυτίζεται με το νομό, εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια, πρώτοι στις κατανομές, είναι οι νομοί με 1, 2 και 3 έδρες. Οι μονοεδρικές είναι απλές, μιας και τις παίρνει το κόμμα που κερδίζει την εκλογική περιφέρεια. Στις διεδρικές και τριεδρικές, τυχόν αδιάθετες έδρες πάνε στα κόμματα που έχουν τα μεγαλύτερα υπόλοιπα στους συγκεκριμένους νομούς.

Στη συνέχεια γίνεται… χαμός: όσες εκλογικές περιφέρειες έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, αλλά με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του συνδυασμού με τον μικρότερο αριθμό εγκύρων στην επικράτεια, που μπαίνει στη Βουλή.

Φανταστείτε δηλαδή έναν πίνακα όπου με βάση τα μεγαλύτερα υπόλοιπα που έχει το τελευταίο κόμμα που καλύπτει το 3% εισόδου στη Βουλή, κατατάσσονται όσες εκλογικές περιφέρειες έχουν αδιάθετες έδρες. Από αυτόν τον πίνακα, το μικρότερο κόμμα παίρνει μια έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια, μέχρι να συμπληρώσει τον αριθμό που δικαιούται. Μετά το επόμενο κ.ο.κ.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι σε μια εκλογική περιφέρεια με 5 έδρες, υπό συζήτηση, με τα προχτεσινά (21/5) αποτελέσματα θα είναι μια ή και δύο έδρες, καθώς τις περισσότερες θα πάρει το πρώτο κόμμα. Η κατανομή τους όμως, μπορεί να είναι μια έκπληξη…

Μια λογική κατανομή με τη συγκεκριμένη διαφορά, αλλά και την επίδοση του τρίτου κόμματος στο νομό, είναι το 3-1-1. Αν τα αποτελέσματα αλλάξουν υπέρ των πρώτων ωστόσο, μην σας εκπλήξει ακόμα και το 4-1-0 ή και 4-0-1, αν και οι πιθανότητες είναι πολύ συγκεκριμένες.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back