Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κατανομή εδρών: Το παράδοξο των Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Κατανομή εδρών: Το παράδοξο των Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2023, 13:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κατανομή των εδρών στα Γιάννενα έδωσε 2 στο δεύτερο κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μεγάλη διαφορά με την οποία κέρδισε η ΝΔ στο νομό.

Γιατί συνέβη αυτό όμως;

Σε μια πολύ απλοποιημένη εξήγηση μιας αρκετά σύνθετης διαδικασίας, για τον εξής λόγο:

Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με όριο εισόδου καθορίζει (όπως όλα τα συστήματα), αρχικά το συνολικό αριθμό εδρών που δικαιούται κάθε κόμμα σε όλη την επικράτεια.

Επειδή όμως η κατανομή αυτών των εδρών γίνεται «αντίστροφα», από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, ο νομός Ιωαννίνων που έχει 5 έδρες, μπορεί να βρεθεί στο πεδίο του εκλογικού «παράδοξου».

Οι έδρες κατανέμονται στα κόμματα πρώτα από τις μονοεδρικές, όπου ισχύει η πλειοψηφία: Όποιος παίρνει το νομό, παίρνει και την έδρα.

Μετά, κατανέμονται σε διεδρικές και τριεδρικές, αναλογικά: τόσες ψήφοι, τόσες έδρες.

Από τις τετραεδρικές και πάνω όμως, οι έδρες πηγαίνουν με αντίστροφη κίνηση: κάθε κόμμα, από το μικρότερο που μπαίνει στη Βουλή, μέχρι το μεγαλύτερο, «κατατάσσονται» ανάλογα με τα υπόλοιπά τους και παίρνουν τις υπόλοιπες έδρες που δικαιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλύτερο υπόλοιπο στο νομό Ιωαννίνων, οπότε πήρε την έδρα.

Προφανώς είναι μια εκλογική αναντιστοιχία. Προφανέστατα, η απλή αναλογική δεν είναι τόσο απλή.

Σημειώνεται ότι στις επόμενες εκλογές, όπου θα ισχύει το κλιμακωτό μπόνους, η κατανομή των εδρών στα Γιάννενα θα αλλάξει.
Μπορεί η αλλαγή να είναι και πολύ μεγάλη…

Δείτε εδώ ποιοι-ες εκλέγονται στο νομό Ιωαννίνων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back