Η κατανομή των εδρών στα Γιάννενα έδωσε 2 στο δεύτερο κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη μεγάλη διαφορά με την οποία κέρδισε η ΝΔ στο νομό.
Γιατί συνέβη αυτό όμως;
Σε μια πολύ απλοποιημένη εξήγηση μιας αρκετά σύνθετης διαδικασίας, για τον εξής λόγο:
Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής με όριο εισόδου καθορίζει (όπως όλα τα συστήματα), αρχικά το συνολικό αριθμό εδρών που δικαιούται κάθε κόμμα σε όλη την επικράτεια.
Επειδή όμως η κατανομή αυτών των εδρών γίνεται «αντίστροφα», από τη μικρότερη στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια, ο νομός Ιωαννίνων που έχει 5 έδρες, μπορεί να βρεθεί στο πεδίο του εκλογικού «παράδοξου».
Οι έδρες κατανέμονται στα κόμματα πρώτα από τις μονοεδρικές, όπου ισχύει η πλειοψηφία: Όποιος παίρνει το νομό, παίρνει και την έδρα.
Μετά, κατανέμονται σε διεδρικές και τριεδρικές, αναλογικά: τόσες ψήφοι, τόσες έδρες.
Από τις τετραεδρικές και πάνω όμως, οι έδρες πηγαίνουν με αντίστροφη κίνηση: κάθε κόμμα, από το μικρότερο που μπαίνει στη Βουλή, μέχρι το μεγαλύτερο, «κατατάσσονται» ανάλογα με τα υπόλοιπά τους και παίρνουν τις υπόλοιπες έδρες που δικαιούνται. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μεγαλύτερο υπόλοιπο στο νομό Ιωαννίνων, οπότε πήρε την έδρα.
Προφανώς είναι μια εκλογική αναντιστοιχία. Προφανέστατα, η απλή αναλογική δεν είναι τόσο απλή.
Σημειώνεται ότι στις επόμενες εκλογές, όπου θα ισχύει το κλιμακωτό μπόνους, η κατανομή των εδρών στα Γιάννενα θα αλλάξει.
Μπορεί η αλλαγή να είναι και πολύ μεγάλη…