Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΕΔΕΥΑ: «Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο νερό»

Εικόνα του άρθρου ΕΔΕΥΑ: «Να μειωθεί ο ΦΠΑ στο νερό»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2022, 13:13
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ενώ η κυβέρνηση δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να εφαρμόσει τις υποσχέσεις της, η ΕΔΕΥΑ συνεχίζει να ζητάει στήριξη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χαίνουσα ενεργειακή ακρίβεια.

Με αίτημά της προς τον υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο ζητάει να μειωθεί το ΦΠΑ στο νερό, στο 6%. Το αίτημα, όπως σημειώνει η ΕΔΕΥΑ, έχει κατατεθεί από το 2020, ωστόσο «σήμερα φαίνεται ότι η οικονομική συγκυρία είναι κατάλληλη για την ικανοποίηση του αιτήματός μας. Η αύξηση των τιμών σε όλο το φάσμα των αγαθών λόγω της διεθνούς αύξησης των πρώτων υλών, των μεταφορικών, της ενέργειας και του γεωπολιτικού προβλήματος στην Ουκρανία μειώνει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών και επιδεινώνει την οικονομική τους κατάσταση».

Η ΕΔΕΥΑ παραπέμπει στη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ότι εξετάζεται η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα ως μέτρο ενίσχυσης των καταναλωτών. «Για τον λόγο αυτό κι επειδή θεωρούμε ότι το νερό που είναι αγαθό ζωτικής σημασίας για την κοινωνία δεν μπορεί να υπάγεται σε υψηλό συντελεστή Φ.Π.Α. επαναφέρουμε το αίτημά μας για μείωση του Φ.Π.Α. στο νερό».

Η ΕΔΕΥΑ αναφέρει επίσης ότι το ποσό της μείωσης είναι 44,17 εκ. €, «που αποτελεί το 0,022% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας» όπως αναφέρει.

Αν μειωθεί ο ΦΠΑ, θα μειωθεί και το κόστος περίπου κατά 4,17% για τους καταναλωτές.

Υπενυθυμίζει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας «συνηγορεί στο αίτημα» των ΔΕΥΑ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back