Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 30-11-2020, 15:50
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως σχετικά με προβλήματα που έχουν προκύψει με τις προσλήψεις και τις αμοιβές των διδασκόντων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ) κατέθεσαν 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία έπειτα από πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων, Μερόπης Τζούφη.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΕΑΠ αιφνιδίασε τους διδάσκοντες κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, αποστέλλοντας τις συμβάσεις εργασίας χωρίς προηγούμενη συνεννόηση είτε με τους ίδιους είτε με τους συντονιστές των θεματικών ενοτήτων είτε τους ακαδημαϊκούς υπευθύνους των προγραμμάτων σπουδών.

Έτσι, αρκετοί διδάσκοντες άλλαξαν πρόγραμμα σπουδών και θεματική ενότητα και όπως καταγγέλλουν, « υποχρεώθηκαν από τη διοίκηση του ΕΑΠ να αποδεχθούν θέσεις που αφορούσαν προηγούμενη προκήρυξη με μικρότερη διάρκεια και για μισό τμήμα, συνεπώς με αισθητά μικρότερες απολαβές, παρά την υψηλή τους κατάταξη στην τρέχουσα προκήρυξη».

Επίσης, στην ερώτηση αναφέρουν ότι η διοίκηση του ΕΑΠ αφαίρεσε την «αποζημίωση επικοινωνίας και εφαρμογής συστημάτων τεχνολογίας, αναγκάζοντας τους διδάσκοντες να καλύψουν την αναβάθμιση του εξοπλισμού με δικά τους χρήματα. Επίσης, προχώρησε στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών μέσω της συρρίκνωσης της αποζημίωσης που προβλέπεται για την εξέταση των φοιτητών, ενώ σε πολλές νέες συμβάσεις δεν προβλέπεται πλέον η σχετική αποζημίωση. Τέλος, επέβαλε μια άκρως γραφειοκρατική διαδικασία στην είσπραξη της αμοιβής».

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν την υπουργό Παιδείας να μεριμνήσει άμεσα για τις δυσλειτουργίες που παρατηρούνται στο ΕΑΠ, οι οποίες επισημαίνονται και από το Σύλλογο Διδασκόντων του ιδρύματος ήδη από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Επίσης, ζητούν εξηγήσεις για τους λόγους αφαίρεσης της αμοιβής των διδασκόντων για προμήθεια τεχνολογικού εξοπλισμού, όπως επίσης θέτουν το ζήτημα της απλοποίησης της διαδικασίας πληρωμής.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
espa