ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΕΑΠ: «Καταρρέουν τα σχέδια»

Εικόνα του άρθρου ΕΑΠ: «Καταρρέουν τα σχέδια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2020, 17:29
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η ΕΑΠ, παράταξη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως ανύπαρκτο το κυβερνητικό σχέδιο και γενικά, την πρόνοια για τις υγειονομικές δομές, φέρνοντας ως παράδειγμα την κατάσταση στα δύο νοσοκομεία των Ιωαννίνων μετά τα κρούσματα σε δομές κοινωνικής φροντίδας.

«Επτά μήνες απραξίας και εφησυχασμός για να αναγκαστούν μέσα σε μία βδομάδα να έρθουν δύο  φορές τα στελέχη του υπουργείου και της ΥΠΕ για να συντονίσουν τη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων με το νοσοκομείο Χατζηκώστα, που είχαν βρεθεί σε οριακό σημείο πολύ καιρό πριν μπει ο νομός στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου 4» τονίζει η παράταξη.

Προσθέτει ότι «πίσω από τα διαγγέλματα του πρωθυπουργού και την αναφορά του σε ψεκασμένους πολίτες, πίσω από τη βιτρίνα του επιτελικού σχεδίου της κυβέρνησης,  και πίσω από τον καθησυχασμό του εκπροσώπου Τύπου της διοίκησης του ΠΓΝΙ ότι όλα βαίνουν καλώς σε υποδομές και στελέχωση και η ευθύνη πλέον βρίσκεται μόνο στους πολίτες, κρύβεται μια νοσοκομειακή μονάδα με γερασμένο και ελλιπές προσωπικό που υποχρεώνεται να κλείσει κλινικές ώστε να λειτουργήσει εκ των ενόντων και τέταρτη μονάδα ειδικών λοιμώξεων, καθώς οι τρεις υπάρχουσες είναι ήδη πλήρεις, αλλά χωρίς επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές».

Τονίζει επίσης ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα καταστεί ουσιαστικά «νοσοκομείο μιας νόσου»  και ότι δεν είναι ακόμα ορατές οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Καταγγέλλει επίσης τις διοικήσεις των υγειονομικών μονάδων και τους «συστημικούς συνδικαλιστές» όπως τους χαρακτηρίζει και συμπληρώνει: «Η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο με την πανδημία, το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και με την κατάσταση στο νοσοκομείο μας».

Σε ό,τι αφορά τα τρέχοντα, η ΕΑΠ αναφέρεται στα κρούσματα που εντοπίζονται στο υγειονομικό προσωπικό, που βγάζει εκτός μάχης εργαζόμενους, στις αλλαγές κλινικών και την «κλήση στα όπλα» εκπαιδευόμενων κ.ο.κ.

Ζητάει από τη διοίκηση να γνωστοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο. «Χρειάζεται διεπιστημονική συνεργασία χωρίς αποκλεισμούς και κομματικές παρωπίδες και ένας τοπικός συντονισμός (περιφέρεια, Δήμος, διοικητές νοσοκομείων, πανεπιστήμιο) με την συνδρομή και άλλων επιστημόνων ώστε να εκπονηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης της Covid-19 με παρέμβαση κυρίως στην κοινότητα και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων και όλων των δομών (ΠΦΥ, Βοήθεια στο σπίτι, γηροκομεία, δομές υποστήριξης κλπ) ώστε να μην αποτελεί το Νοσοκομείο μας την βασική γραμμή άμυνας. Χρειάζεται ανασύνταξη δυνάμεων και νέο επιχειρησιακό σχέδιο δράσης με καθορισμένους ρόλους για νοσηλεία υπερηλίκων, ευπαθών ομάδων, και όσων χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ» καταλήγει.

Τέλος, σημειώνει ότι απαιτείται άμεσα επιπλέον ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Αφήνει ακόμα αιχμές προς όσους «συμβουλεύουν ότι είμαστε επαρκείς», λέγοντας ότι «προσφέρουν δυστυχώς κακές υπηρεσίες και εξυπηρετούν το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της κυβέρνησης της επόμενης ημέρας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back